Pieczony boczek rolowany
Pieczony boczek rolowany to troszkę dzieło przypadku, bo miałam kupić boczek na bigos, ale pan pokazał mi tak ładny i nietłusty płat mięsa, że od razu wzięłam go z postanowieniem zrolowania i upieczenia. Najważniejsze oczywiście było odpowiednie doprawienie mięsa i tutaj postawiliśmy na klasykę – czosnek oraz majeranek wzmocnione ostrą musztardą Dijon. Podczas pieczenia w całym mieszkaniu wspaniale pachniało tymi przyprawami i zapowiadało również niesamowite wrażenia smakowe. Rolowany boczek pieczony można przygotować nie tylko na święta, ale także na codzienne kanapki, wiadomo przecież, że to co domowe smakuje najlepiej. 🙂
Składniki na pieczony boczek rolowany
- 1-1,5 kilogram surowego boczku
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą.
Boczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć między folię spożywczą i rozklepać tłuczkiem do mięsa. Z wierzchu i na zewnątrz natrzeć obficie solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Wierzch dodatkowo wysmarować czosnkiem wymieszanym z musztardą, posypać majerankiem roztartym w dłoniach.
Mięso zwinąć w ciasny rulon i związać grubym sznurkiem spożywczym, na wierzchu ułożyć liście laurowe, wstawić na noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, boczek rolowany ułożyć w naczyniu żaroodpornym dostosowanym wymiarami do wielkości mięsa, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 2-2,5 godziny, w zależności od wielkości mięsa. W czasie pieczenia boczek polewać wodą.
Pieczony boczek rolowany wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do przestygnięcia, następnie rozciąć i usunąć nici. Zimny boczek przełożyć do lodówki.
|