Pieczony boczek rolowany

M&B
Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany to troszkę dzieło przypadku, bo miałam kupić boczek na bigos, ale pan pokazał mi tak ładny i nietłusty płat mięsa, że od razu wzięłam go z postanowieniem zrolowania i upieczenia. Najważniejsze oczywiście było odpowiednie doprawienie mięsa i tutaj postawiliśmy na klasykę – czosnek oraz majeranek wzmocnione ostrą musztardą Dijon. Podczas pieczenia w całym mieszkaniu wspaniale pachniało tymi przyprawami i zapowiadało również niesamowite wrażenia smakowe. Rolowany boczek pieczony można przygotować nie tylko na święta, ale także na codzienne kanapki, wiadomo przecież, że to co domowe smakuje najlepiej. 🙂

Składniki na pieczony boczek rolowany

  • 1-1,5 kilogram surowego boczku
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz




Wykonanie

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą.

Boczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć między folię spożywczą i rozklepać tłuczkiem do mięsa. Z wierzchu i na zewnątrz natrzeć obficie solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Wierzch dodatkowo wysmarować czosnkiem wymieszanym z musztardą, posypać majerankiem roztartym w dłoniach.

Mięso zwinąć w ciasny rulon i związać grubym sznurkiem spożywczym, na wierzchu ułożyć liście laurowe, wstawić na noc do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki, boczek rolowany ułożyć w naczyniu żaroodpornym dostosowanym wymiarami do wielkości mięsa, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 2-2,5 godziny, w zależności od wielkości mięsa. W czasie pieczenia boczek polewać wodą.

Pieczony boczek rolowany wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do przestygnięcia, następnie rozciąć i usunąć nici. Zimny boczek przełożyć do lodówki.




pieczony boczek rolowany

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pieczony boczek rolowany
Opublikowane
Czas pieczenia
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis