Ciasto z bananami – banoffee

Są takie połączenia smaków, które się lubi i na które się czeka. Wśród deserów takimi składnikami są masa krówkowa, banany i bita śmietana, które doskonale łączą się w cieście banoffee. Jest to szybkie ciasto bez pieczenia, na zrobienie którego nie potrzeba wielu składników. Kompozycja składająca się z naszych ulubionych składników nie doczekała się na wstawienie do lodówki, dwa solidne kawałki od razu zostały spałaszowane. 🙂
Składniki na ciasto z bananami – banoffee
- 250 g ciastek zbożowych digestive
- 100 g masła
- 1 puszka masy krówkowej (400g)
- 3-4 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 300 g kremówki 30 %
- 1 śmietan-fix
- 4 kostki gorzkiej czekolady
|
Wykonanie
Masło rozpuścić, przestudzić.
Ciastka rozdrobnić w melakserze, wlać masło, zmiksować.
Dno tortownicy (23-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać rozdrobnione ciasteczka, wylepić nimi dno i boki formy na wysokość ok. dwóch centymetrów. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie na spodzie rozprowadzić masę kajmakową, na niej ułożyć pokrojone w dość grube plastry banany, posmarować je sokiem z cytryny.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec wmiksować śmietan-fix. Kremówkę wyłożyć na banany, posypać startą gorzką czekoladą.
Ciasto z bananami banoffee wstawić na godzinę do lodówki.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
15 lutego 2018 at 13:36
My chyba także zrobimy ponownie banoffee w ten weekend. Było przepyszne, do tego szybkie do zrobienia. 🙂 Smacznego życzymy. 🙂
Zuza
15 lutego 2018 at 12:38
mam w planach na weekend 🙂 pysznie wygląda