Brownie pod gruszką
Gruszki lubią towarzystwo czekolady, dlatego skomponowaliśmy jesienną wersję brownie, w którym połączyliśmy ten wyśmienity duet. Tym razem nie dodaliśmy gruszek do czekoladowego ciasta, lecz w lekkiej, śmietankowej kołderce wyłożyliśmy je na wierzch brownie. Do tego filiżanka ulubionej kawy i nawet aura za oknem wydaje się mniej straszna. 🙂
Brownie pod gruszką – składniki
Brownie:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g)
- 4 jajka wielkości L
- 250 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki soku z karmelizowania gruszek
Karmelizowane gruszki:
- 500 g gruszek
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki miodu
Masa śmietanowa:
- 660 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
|
Przygotowanie
Karmelizowane gruszki:
Gruszki umyć, obrać, usunąć środek z pestkami, owoce pokroić w kostkę.
Na patelnię wsypać brązowy cukier i dodać miód. Podgrzewać do połączenia się składników, nie mieszać. Wsypać gruszki i nie mieszając ich, poczekać na wytworzenie się soku. Kilka razy delikatnie przemieszać, aby gruszki się nie rozpadły. Karmelizować, aż staną się złociste. Przełożyć na sito, przestudzić, sok pozostawić do ciasta.
Brownie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Po tym kolejno wbijać po jednym jajku, dokładnie łącząc je z masą. Następnie naprzemiennie dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wystudzony sok z karmelizowania gruszek. Na koniec delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę.
Masę czekoladową równomiernie rozłożyć na blasze (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Pozostawić do wystygnięcia.
Masa śmietanowa:
Jedną łyżkę żelatyny zalać pięcioma łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce. Przestudzić.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Dwie łyżki ubitej kremówki wymieszać dokładnie z żelatyną, następnie stopniowo dodawać tę mieszankę do śmietany, delikatnie mieszając. Na koniec wmieszać kandyzowane gruszki.
Wykonanie
Na brownie rozłożyć równomiernie masę śmietankową z karmelizowanymi gruszkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
|
1 Komentarze
Wypieki Beaty
25 października 2016 at 20:37
Super to twoje brownie 🙂