Ciasto leśny mech z mascarpone

Ciasto leśny mech z serkiem mascarpone to bogatsza smakowo wersja naszego poprzedniego przepisu. W niej wzbogaciliśmy krem śmietanowy, dodając do niego serek mascarpone oraz świeżą miętę i limonkę, a samo ciasto posmarowaliśmy domowej roboty dżemem jabłkowo-jeżynowym oraz nasączyliśmy ponczem a’la mojito. Trochę czasu musieliśmy nad tym ciastem spędzić, ale to była bardzo przyjemna i twórcza praca, która przyniosła wyśmienite rezultaty.
Ciasto leśny mech z mascarpone – składniki
Szpinakowe ciasto:
- 250 g świeżego szpinaku
- sok z 1/2 cytryny
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Krem śmietanowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z 1/2 limonki
- kilka listków mięty
Poncz do nasączenia ciasta:
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 szklanki wody
- kilka listków mięty
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka rumu
Dodatkowo:
- 1 granat
- 1/2 słoiczka dżemu np. porzeczkowego
|
Przygotowanie
Szpinakowe ciasto:
Szpinak dokładnie opłukać, osączyć na sicie lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie zblendować go z dodatkiem soku z cytryny.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Wlewać stopniowo olej i mieszać drewnianą łyżką lub miksować na nie za dużych obrotach, po czym tak samo wmieszać szpinak.
Do szpinakowej mieszaniny wsypywać partiami mąkę krupczatkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody, starannie mieszając drewnianą łyżką, żeby nie powstały grudki.
Przelać na blachę (25/35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec z termoobiegiem 50-60 minut – do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, po czym wyjąć je i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem śmietankowy:
Krem śmietankowy przygotować dopiero, gdy ciasto będzie wystudzone.
Pokrojoną na części połówkę limonki oraz listki mięty pognieść, aby wydobyć z nich sok i aromat.
Śmietanę kremówkę ubijać do momentu, aż zacznie robić się gęsta, wsypać cukier i ubić na sztywno.
Do ubitej śmietany dodawać stopniowo mascarpone oraz sok z limonki, miksując na niewielkich obrotach lub mieszając łyżką.
Poncz do nasączenia ciasta:
Pokrojoną połówkę limonki, listki mięty oraz brązowy cukier rozgnieść, dolać wodę oraz rum.
Wykonanie
Z ciasta szpinakowego ściąć 1/3 z góry, pokruszyć ją w misce.
Dolną część ciasta zwilżyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć krem śmietankowy i równomiernie go rozprowadzić. Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto szpinakowe, nawilżyć je ponczem, lekko przycisnąć, na koniec porozkładać pestki granatu.
Ciasto leśny mech z mascarpone wstawić do lodówki, żeby nabrało wilgoci.
|
Podobne przepisy






3 Komentarze
M&B
30 grudnia 2021 at 19:59
Bardzo nas to cieszy. 🙂 Zachęcamy do korzystania z innych przepisów. 😉
emik104
30 grudnia 2021 at 19:16
Najlepszy przepis z jakiego korzystałam 😉
Magdalena
5 listopada 2016 at 07:13
uwielbiam to ciasto 🙂