Ciasteczka ze skwarkami i cytrynową skórką
Odkąd po raz pierwszy wspólnie zrobiliśmy ciasteczka ze skwarkami, za każdym razem, gdy wytapiamy smalec odkładamy część skwarek i pieczemy z nich kolejne wersje tych ciasteczek. Ta zawiera smakowity dodatek kandyzowanej skórki z cytryny, który widać i czuć wyraźnie. Są tak pyszne, że drugi dzień wahamy się, czy podzielić się nimi z Sąsiadami. 😉
Ciasteczka ze skwarkami i cytrynową skórką – składniki
- 150 g skwarek
- 300 g mąki
- 120 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g kandyzowanej skórki cytrynowej
|
Wykonanie
Kandyzowaną skórkę cytrynową drobno posiekać.
Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, dość cienko rozwałkować, wykrawać kształty foremkami lub pokroić w prostokąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka ze skwarkami i cytrynową skórką piec w piekarniku nagrzanym do 170oC (góra-dół), aż będą złociste – ok. 13-15 minut.
|