Truskawkowa chmurka

M&B
Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka to jedno z naszych ulubionych ciast, które zazwyczaj robimy na wakacyjne spotkania w gronie rodzinnym. Ciasto to świetnie się prezentuje i doskonale smakuje, nie można więc się dziwić, że jako pierwsze znika z patery. Poza sezonem ciasto można zrobić, używając mrożonych truskawek, należy je jednak wcześniej rozmrozić i odsączyć. Polecamy chmurkę z truskawkami o każdej porze roku. 🙂

Truskawkowa chmurka – składniki

Kruche ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Truskawkowa galaretka:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml gorącej wody
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Krem z mascarpone:

Migdałowa beza:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g płatków migdałowych






Wykonanie

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Wsypać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać żółtka oraz śmietanę, krótko wyrobić ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

W tym czasie formę do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować i przełożyć na blachę, po czym ponakłuwać widelcem i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec przez 20 minut – do zrumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.

Migdałowa beza:

Białka wlać do misy robota, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami drobny cukier. Na koniec w bezę delikatnie wmiksować mąkę ziemniaczaną. Umytą i suchą blachę po pieczeniu ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć ubitą pianę, na wierzchu posypać płatkami migdałów. Bezę można także wyłożyć na papier do pieczenia, na którym narysowana jest wielkość formy od ciasta.

Migdałową bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110oC (z termoobiegiem), piec ok. 60 minut. Po upieczeniu bezę pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Następnie bezę wyjąć z formy, a na jej miejsce włożyć kruchy spód.

Gdy mamy już upieczone i zimne ciasto oraz migdałową bezę, można zacząć robić pozostałe warstwy ciasta.

Truskawkowa galaretka:

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki.

Truskawkowe galaretki dokładnie rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia, a gdy galaretka zacznie tężeć, wsypać do niej i wymieszać kawałki truskawek, po czym wylać na kruche ciasto. Włożyć do lodówki, aby warstwa z truskawkami i galaretką dobrze stężała.

Krem z mascarpone:

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia.

Do misy robota kuchennego wlać kremówkę, dodać mascarpone oraz cukier. Miksować, aż powstanie gęsty i puszysty krem. Jego dwie łyżki wymieszać z przestudzoną żelatyną, a następnie wmieszać w ubitą śmietanę.

Krem z mascarpone rozprowadzić równomiernie na truskawkowej galaretce, położyć na nim migdałową bezę i lekko ją docisnąć. Blachę owinąć folią spożywczą, aby beza zbytnio nie nabrała wilgoci, następnie ciasto truskawkowa chmurka wstawić do lodówki na całą noc.






Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Truskawkowa chmurka
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis