Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami

Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami powstało dosłownie w ciągu godziny. Podzieliliśmy się bowiem obowiązkami, Bartek szykował śliwki i owsianą kruszonkę, a ja karmelizowałam przygotowane owoce. Jak możecie sobie wyobrazić, z wielką niecierpliwością czekaliśmy na koniec pieczenia, w mieszkaniu unosiły się bowiem słodkie zapachy karmelizowanych śliwek i cynamonu, a pod koniec pieczenia także maślanej kruszonki. Robienie zdjęć w takich warunkach nie było łatwe, tym bardziej z wielką radością i ochotą chwyciliśmy swoje porcje i zasiedliśmy na kanapie, aby spałaszować crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami. 🙂
Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami – składniki
Karmelizowanie śliwki:
- 500 g śliwek
- 2 łyżki cukru
- 20 g masła
- 80 g płatków migdałowych
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
Owsiana kruszonka:
- 80 g płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 40 g masła
- 2 łyżki cukru
|
Wykonanie
Owsiana kruszonka:
Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę oraz cukier. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, rozgniatać między palcami, aby składniki się połączyły i powstała kruszonka. Wstawić do lodówki.
Karmelizowane śliwki:
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
Na suchą patelnię wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Wrzucić masło, przemieszać, aby się roztopiło i połączyło z cukrem. Rozłożyć śliwki, karmelizować do momentu puszczenia soku przez owoce. Posypać płatkami migdałowymi, cynamonem, imbirem i kardamonem, dodać także goździki. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 3-4 minuty.
Kokilki lub naczynie żaroodporne wypełnić karmelizowanymi śliwkami z migdałami, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 30-35 minut, do zrumienienia się kruszonki.
Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami podawać na ciepło, polecamy także dodatek gałki lodów waniliowych.
|
Podobne przepisy
