Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Bażant pieczony z grzybowym nadzieniem

Print Friendly, PDF & Email

bażant pieczony z grzybowym nadzieniem

Obecny czas przymusowego siedzenia w domu pozwala nam na większe zaangażowanie się w blogowe działanie. Przygotowujemy się nie tylko do świąt Wielkanocnych, ale też wykorzystujemy produkty zakupione dużo wcześniej. W ten oto sposób w środku tygodnia na naszym stole pojawił się bażant pieczony z grzybowym nadzieniem. To nasz drugi przepis na pieczonego bażanta, poprzedni cieszy się dużym powodzeniem, więc mamy nadzieję, że i tym razem przepis na bażanta nadziewanego grzybami ułatwi Wam przygotowanie tego mięsnego rarytasu.

Bażant pieczony z grzybowym nadzieniem – składniki

  • 1 mrożony bażant [↗]
  • 200 g słoniny
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 czubek łyżeczki gałki muszkatołowej

Nadzienie:




Wykonanie

Grzyby zalać 250 ml zimnej wody, odstawić do namoczenia (ok. 2 godziny).

Słoninę pokroić w cienkie plastry.

Bażanta rozmrozić, następnie usunąć resztę piór i podroby (jeśli są). Umyć go, osuszyć papierowym ręcznikiem, w środku i na zewnątrz natrzeć wymieszanymi wszystkimi przyprawami z solą. Odstawić na godzinę.

W tym czasie namoczone grzyby gotować przez 20 minut w wodzie z moczenia. Odstawić do przestygnięcia, po czym grzyby odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do nich bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

Do bażanta włożyć nadzienie, wykałaczkami spiąć dolny otwór, a nogi związać bawełnianym kuchennym sznurkiem. Tak przygotowanego bażanta przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć go plastrami słoniny.

Piekarnik rozgrzać do 200oC (z termoobiegiem), wstawić bażanta, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę obniżyć do 180oC, piec z termoobiegiem jeszcze 50-60 minut.

Bażanta pieczonego z grzybowym nadzieniem wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, zdjąć słoninę. Podawać w całości lub pokrojonego na kawałki z dodatkiem klusek śląskich, kopytek, ziemniaków z wody. W osobnym naczyniu podać przecedzony przez drobne sitko sos z pieczenia.




bażant pieczony z grzybowym nadzieniem

bażant pieczony z grzybowym nadzieniem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Bażant pieczony z grzybowym nadzieniem
Author Name
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *