Gęś pieczona z jabłkami i cydrem
Gęś pieczoną z jabłkami i cydrem przygotowaliśmy, używając po raz pierwszy gęsi mrożonej. Po dwudniowym rozmrażaniu w lodówce, gęś otoczyliśmy solidną porcją majeranku, aby następnie rozpocząć etap długiego pieczenia. Jak zwykle nie śpieszyliśmy się z tym, aby mieć pewność, że po wyjęciu gęś pieczona z jabłkami i cydrem będzie miękka, a mięso będzie odchodziło od kości.
Gęś pieczona z jabłkami i cydrem – składniki
- 1 gęś (ok. 3,5 kg)
- 5 jabłek
- 250 ml cydru
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Jedno jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć nadmiar tłuszczu. Piersi i udka ponakłuwać ostrym szpikulcem, co pozwoli na lepsze wytapianie się tłuszczu.
Gęś wewnątrz i na zewnątrz obficie natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka gęsi włożyć kawałki jabłka, wlać 50 ml cydru, otwory zszyć nićmi kuchennymi lub spiąć wykałaczkami. Nogi i skrzydła związać nićmi, przełożyć piersią do dołu do dużego naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia.
Gęś wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 30 minut. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę, polać wytopionym tłuszczem, piec w temperaturze 180oC (z termoobiegiem) przez kolejne 3 godziny – w trakcie co pół godziny mięso polewać wytopionym tłuszczem, jego nadmiar zbierać, pozostawiając trochę na dnie. Na 45 minut przed końcem pieczenia włożyć obrane i pokrojone na ćwiartki pozostałe jabłka, wlać resztę cydru.
Po upieczeniu gęś z jabłkami i cydrem wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, po czym pokroić na porcje i podawać z jabłkami.
|