Bigos z młodej kapusty i pomidorów
Bigos z młodej kapusty i pomidorów wzbogaca nasze sezonowe przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty. W czerwcu kupiliśmy już dwie dorodne główki młodej kapusty, z których zrobiliśmy cztery dania obiadowe. Ponieważ, jak na razie, nie jest za ciepło, postanowiliśmy wykorzystać część zielonej kapusty na zrobienie wiosennego bigosu. Dodaliśmy do niego świeże pomidory, których cena o tej porze roku jest bardzo atrakcyjna. Bigos z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny, długo gotowany bigos, ale zachwyca swoją lekkością, świeżością i wiosennym smakiem. 🙂
Bigos z młodej kapusty i pomidorów – składniki
- 1 młoda kapusta (ok. 1 1/2 kg)
- 500 g pomidorów
- 300 g wędzonego boczku
- 300 g kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 1/2 pęczka koperku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz do smaku
|
Wykonanie
Z boczku odciąć skórę, boczek pokroić w kostkę, przełożyć go na suchą patelnię, wytapiać tłuszcz na średnim ogniu.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, wsypać na patelnię z boczkiem. Smażyć, od czasu do czasu przemieszać.
Kiełbasę pokroić w kostkę, a gdy cebula się zeszkli, dorzucić ją na patelnię. Smażyć ok. 10 minut.
Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, wyciąć twardy środek, pokroić na kawałki.
Z kapusty oderwać zewnętrzne liście, opłukać ją, przekroić na ćwiartki. Każdą z nich posiekać nożem, kawałki głąba wyrzucić. Włożyć do garnka, dorzucić pomidory, wlać 2-3 szklanki wody, wsypać 1 łyżeczkę soli, przemieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, kminek oraz czerwoną paprykę. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 minut.
Po tym czasie wsypać podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę, gotować kolejne 15 minut. Odstawić, wsypać umyty i posiekany koperek. Bigos z młodej kapusty i pomidorów doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dla wzmocnienia smaku można dodać odrobinę ostrej papryki.
|