Zupa kalafiorowa

M&B
Zupa kalafiorowa

Tegoroczna jesień nie rozpieszcza nas pogodą i kolorami, za to tradycyjnie wielobarwnych warzyw na bazarku jest pod dostatkiem. Warto teraz po nie sięgnąć i ugotować lekką, rozgrzewającą i kolorową zupę kalafiorową. Od dawna gotowanie zup zaczynamy od podsmażenia warzyw na oleju lub maśle klarowanym, dzięki czemu szybciej robią się miękkie, a ich smak również się wzbogaca. Tak było i tym razem i choć zrezygnowaliśmy z dodania mięsa, smak zupy kalafiorowej był intensywny i głęboki.

Zupa kalafiorowa – składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek pora (biała część)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 zielone łodygi selera naciowego
  • 2 gałązki natki selera
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4-5 łyżek śmietany kremówki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 ziarenko jałowca
  • 5 ziarenek kozieradki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • koperek do posypania




Wykonanie

Marchewki, pietruszki, seler obrać, opłukać, pokroić w plasterki.

Seler naciowy oraz por umyć, pokroić w paski.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.

Kalafior podzielić na różyczki, umyć.

Do dużego garnka włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę i seler, dodać masło klarowane, podsmażać warzywa przez 5 minut, od czasu do czasu przemieszać. Wsypać ziemniaki, seler naciowy, por, chwilę podsmażać, po czym wlać 1,5 l wody. Zagotować, wrzucić liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, jałowca i kozieradki, lekko posolić. Warzywa gotować ok. 15 minut.

Po tym czasie do garnka wrzucić różyczki kalafiora, natkę selera oraz pietruszki. Gotować kolejne 15 minut, następnie wyjąć łodygi selera i pietruszki, wlać do zupy śmietankę kremówkę. Na koniec zupę kalafiorową doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę z kalafiora przed podaniem posypać posiekanym świeżym koperkiem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa kalafiorowa
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis