Makowiec z jabłkami

Przepis na makowiec z jabłkami, znany także jako makowiec japoński, pochodzi z zeszytu z przepisami mojej Mamy. Teraz przypomniała nam o nim właśnie Mama, która zasugerowała Siostrze Ani, że mogłaby go upiec na święta, a my korzystając z okazji również zapisaliśmy składniki i sposób wykonania. Pamiętam, że kilka razy makowiec z jabłkami był pieczony na święta, zwłaszcza wtedy, gdy nie było czasu na robienie pracochłonnych rolad lub sernikomakowców. Ciasto wychodziło zawsze wilgotne, aromatyczne, puszyste i wszystkim oczywiście smakowało, a co równie ważne dość długo nie wysychało i zachowywało świeżość.
Makowiec z jabłkami – składniki
- 6 jajek
- 300 g cukru pudru
- 200 g maku
- 130 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 400 g jabłek
- 6 łyżek kaszy manny
- 1/2 małego opakowania proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka mąki
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 50 g orzechów włoskich
Wykonanie
Mak zalać gorącą wodą, tak aby był przykryty, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odsączyć na gęstym sitku, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o małych dziurkach. Przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek, białka wstawić do lodówki.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, każde kolejne po połączeniu się poprzedniego z masą. Na koniec na niskich obrotach wmiksować zmielony mak, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia.
Orzechy włoskie posiekać, obtoczyć je oraz rodzynki w mące pszennej.
Jabłka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wmieszać je łyżką wraz z rodzynkami i posiekanymi orzechami w ubitą masę.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek stopniowo dodawać do masy makowej, delikatnie wmieszać ją w ciasto. Masę wylać na blachę o wymiarach 25/30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Makowiec z jabłkami piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić, na wierzchu rozprowadzić masę krówkową i posypać posiekanymi orzechami.
Podobne przepisy

1 Komentarze
Jaglusia
21 grudnia 2016 at 11:19
To ciasto musi być bardzo delikatne z dodatkiem kaszy manny. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/