Tort kokosowy z kremem czekoladowo-kawowym
Z okazji Dnia Babci i Dnia Dziadka składamy wszystkich nestorom najlepsze życzenia. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was tort kokosowy z kremem czekoladowo-kawowym, nie dla wszystkich wnucząt, ale tym starszym na pewno przypadnie do gustu. Aby podkreślić wyjątkowość tych dni, zdjęcie ma również odświętną oprawę, mamy nadzieję, że tortów, prezentów i świeczek tego dnia Dziadkom nie zabraknie.
Składniki na tort kokosowy z kremem czekoladowo-kawowym
Ciasto z kokosem:
- 4 jajka wielkości L
- 60 g cukru
- 50 g masła
- 80 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g wiórek kokosowych
- 1 szczypta soli
Krem czekoladowo-kawowy:
- 150 ml mleka
- 45 g kakao
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki likieru np. kawowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 500 g mascarpone
- 1 szczypta soli
|
Przygotowanie
Ciasto z kokosem:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier, ubić na lśniącą i gęstą masę. Miksując na niskich obrotach, dodawać po jednym żółtku. Delikatnie wmieszać szpatułką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wiórki kokosowe – należy robić to powoli i jak najkrócej, w przeciwnym razie masa opadnie, a ciasto po upieczeniu nie będzie puszyste.
Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać jego powierzchnię, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 25 minut. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku przez 30 minut, po czym wyjąć, zdjąć obręcz i wystudzić.
Krem czekoladowo-kawowy:
Do garnka wlać mleko, zagotować, wsypać kakao oraz kawę rozpuszczalną. Mieszając, ponownie zagotować. Odstawić z ognia, wmieszać likier, zostawić do przestygnięcia.
Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, uważając, żeby jej nie zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące.
Żółtka oddzielić od białek, do żółtek dodać 50 g cukru, ubić w kąpieli wodnej na puszystą, białą masę. Wmieszać do czekoladowej masy.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, ubijać, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Do masy czekoladowej wmieszać żelatynę, przelać do misy miksera, dodać mascarpone, połączyć, miksując na niskich obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Wykonanie
Ciasto z kokosem przekroić na dwa blaty, na dolny wyłożyć 2/3 kremu czekoladowo-kawowego, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki ciasta pokryć i ozdobić pozostałym kremem.
Tort kokosowy z kremem czekoladowo-kawowym wstawić do lodówki.
|