Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami
W chłodziarce w jednym z supermarketów wypatrzyliśmy kacze żołądki, od razu znaleźliśmy na nie pomysł i zmieniliśmy nasz kulinarne plany. Nie każdy lubi potrawy z podrobów, ale gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami jest dobrym daniem na przełamanie się. A ci, którzy lubią smak drobiowych żołądków, z pewnością docenią ich połączenie z suszonymi grzybami. Zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią. 🙂
Składniki na gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami
- 500 g kaczych żołądków
- 10 g suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 1 litr rosołu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 1/2 natki pietruszki
|
Wykonanie
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie odsączyć (wodę zachować), pokroić w paski.
Kacze żołądki oczyścić – jeżeli mają nieprzyjemny zapach, należy je kilkakrotnie sparzyć gorącą wodą. Pokroić na plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki, podsmażać ok. 8 minut. Następnie wrzucić pokrojoną cebulę oraz grzyby, smażyć kolejne 5 minut.
Do garnka wlać rosół i wodę z namaczania grzybów, przełożyć żołądki wraz z cebulą, dodać wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić potrawę pod przykryciem przez 60-80 minut.
Gdy żołądki będą miękkie, w szklance rozmieszać mąką z kremówką, dodać trzy łyżki wywaru z garnka, wlać do gulaszu i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub ziemniakami z wody.
|
2 Komentarze
M&B
19 września 2021 at 22:12
Bardzo nam miło, że skorzystałaś z naszego przepisu i gulasz smakował. A świeżych grzybków na działce zazdrościmy. 😉
Talita
19 września 2021 at 15:54
Zrobiłam taki gulasz z grzybami-tyle że świeżymi(z działki!),do tego kasza jęczmienna i surówka z buraków-palce lizać!!!!👌