Sałatka z brązowego ryżu i fasolki adzuki

M&B
Sałatka z brązowego ryżu i fasolki adzuki

Z nowym rokiem rozpoczęliśmy przygodę z siłownią i przy okazji co jakiś czas romansujemy ze zdrową żywnością. Dzisiaj na kolację zjedliśmy sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki, którą wzbogaciliśmy, dodając prażone orzechy, ziarna słonecznika i pestki dyni. Całość połączył i podbił smak sos pietruszkowy na bazie oliwy. Sałatka z brązowego ryżu i fasolki adzuki to dobry pomysł na sałatkę słoikową, którą można zabrać do pracy lub podróż. Jeszcze tylko dodamy, że fasolka adzuki jest mało popularna i rzadko spotykana w sklepach, więc można ją zastąpić czerwoną fasolą.

Składniki na sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki

  • 100 g fasolki adzuki
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g pomidorków papryczkowych
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Fasolkę adzuki zalać zimną wodą, odstawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą kilka centymetrów powyżej fasolki. Gotować do miękkości ok. 50-60 minut – w razie potrzeby dolać wody. Odcedzić, wystudzić.

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, zlać wodę, pozostawić do wystygnięcia.

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę.

Pomidorki umyć, przekroić na pół.

Na suchą patelnię wsypać słonecznik, pestki dyni i orzechy włoskie, prażyć na małym ogniu, aż będą złociste i chrupiące.

Pietruszkę opłukać, porwać, wrzucić do malaksera, wlać oliwę, wodę oraz sok z cytryny, rozdrobnić.

Do miski wsypać fasolkę adzuki, brązowy ryż, cebulę, pomidorki, podprażone ziarna i orzechy, wlać pietruszkowy sos, wymieszać. Sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki doprawić do smaku solą oraz pieprzem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sałatka z brązowego ryżu i fasolki adzuki
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis