Sałatka z brązowego ryżu i fasolki adzuki

Z nowym rokiem rozpoczęliśmy przygodę z siłownią i przy okazji co jakiś czas romansujemy ze zdrową żywnością. Dzisiaj na kolację zjedliśmy sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki, którą wzbogaciliśmy, dodając prażone orzechy, ziarna słonecznika i pestki dyni. Całość połączył i podbił smak sos pietruszkowy na bazie oliwy. Sałatka z brązowego ryżu i fasolki adzuki to dobry pomysł na sałatkę słoikową, którą można zabrać do pracy lub podróż. Jeszcze tylko dodamy, że fasolka adzuki jest mało popularna i rzadko spotykana w sklepach, więc można ją zastąpić czerwoną fasolą.
Składniki na sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki
- 100 g fasolki adzuki
- 100 g brązowego ryżu
- 1 czerwona cebula
- 150 g pomidorków papryczkowych
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki zimnej wody
- sok z 1/2 małej cytryny
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Fasolkę adzuki zalać zimną wodą, odstawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą kilka centymetrów powyżej fasolki. Gotować do miękkości ok. 50-60 minut – w razie potrzeby dolać wody. Odcedzić, wystudzić.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, zlać wodę, pozostawić do wystygnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę.
Pomidorki umyć, przekroić na pół.
Na suchą patelnię wsypać słonecznik, pestki dyni i orzechy włoskie, prażyć na małym ogniu, aż będą złociste i chrupiące.
Pietruszkę opłukać, porwać, wrzucić do malaksera, wlać oliwę, wodę oraz sok z cytryny, rozdrobnić.
Do miski wsypać fasolkę adzuki, brązowy ryż, cebulę, pomidorki, podprażone ziarna i orzechy, wlać pietruszkowy sos, wymieszać. Sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
|
Podobne przepisy
