Sernikobrownie
Na sernikobrownie od dawna nie mogłam się doczekać. Składniki były od tygodnia w domu, ale pracowity tydzień nie pozwalał na znalezienie odpowiedniej ilości czasu na jego zrobienie. Wreszcie nadeszła sobota i z przyjemnością zabraliśmy się za przygotowania – ja zaczęłam robić sernik, a Bartek brownie. Oczekiwanie na upieczenie i wystygnięcie sernikobrownie bardzo się dłużyło, a zapachy roznoszące się po kuchni zapowiadały, że deser będzie wyśmienity. Połączeniem tych dwóch ciast rozpoczynamy urlop, który spędzimy u Rodziny i z którą chętnie naszym wypiekiem się podzielimy. 🙂
Składniki na sernikobrownie
Brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka (wielkości L)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 800 g sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
- 50 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 3 jajka (wielkości L, w temperaturze pokojowej)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Brownie:
Połamaną na kawałki czekoladę wsypać do garnka, dodać masło, podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników – nie gotować. Wsypać cukier, mieszając, chwilę jeszcze trzymać na malutkim ogniu, aż cukier się rozpuści – nie musi całkowicie, drobne kryształki mogą być wyczuwalne. Odstawić, pozostawić do przestygnięcia.
Do ciepłej masy czekoladowej wbijać po jednym jajku, mieszając trzepaczką. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Masa serowa:
Do misy miksera włożyć miękkie masło, ser, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy, rozsypać po powierzchni mąkę ziemniaczaną, zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Wbijać po jednym jajku, w dalszym ciągu miksując na niewielkich obrotach.
Wykonanie
Masę czekoladową na brownie równomiernie wylać do formy (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie partiami porozkładać masę serową, wyrównać jej powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 40-45 minut. Po upieczeniu sernikobrownie pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.