Tort karmelowy z truskawkami

Tort karmelowy z truskawkami to kolejny kulinarny efekt kwietniowych chwil w kuchni. Bartek od dawna wspominał o tym, że zjadłby torcik z pysznym kremem. A ponieważ w lodówce było mascarpone, w szafkach karmelowe czekolady, stworzyliśmy tort karmelowy, do którego dodaliśmy pierwsze tegoroczne truskawki. Połączenie jasnego kremu z czerwienią truskawek wygląda bardzo atrakcyjnie, ale choć jemy oczami, to przecież w efekcie końcowym chodzi o smak. A ten był nieziemski. 🙂
Tort karmelowy z truskawkami – składniki
- 500 g truskawek
Biszkopt:
- 6 jajek (wielkości L)
- 160 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 1 szczypta soli
Karmelowy krem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone (z lodówki)
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 180 g karmelowej czekolady
Do nasączenia:
- 100 ml mleka
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
|
Przygotowanie
Biszkopt:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać partiami cukier. Ubijać, aż piana z białek będzie sztywna i błyszcząca. Następnie, miksując na niewielkich obrotach, dodawać po jednym żółtku – przed dodaniem kolejnego, poprzednie połączyć z masą.
Do ubitej piany partiami przesiewać wymieszane mąki, delikatnie wmieszać je za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę na biszkopt, wyrównać jej powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 35 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić na podłogę z wysokości ok. 35-40 cm. Odstawić do wystygnięcia.
Karmelowy krem mascarpone:
Do garnka wlać kremówkę, dodać połamane na kawałki czekolady, podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści – nie doprowadzić do wrzenia kremówki. Pozostawić do wystygnięcia, po czym wstawić do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła.
Zimną masę karmelową wlać do misy robota kuchennego i dodać mascarpone. Ubijać, aż krem będzie sztywny i puszysty.
Wykonanie
Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Część owoców odłożyć do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.
Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy z nich nasączyć mlekiem wymieszanym z rumem, wyłożyć na niego część kremu, wyrównać jego powierzchnię. Rozłożyć połowę pokrojonych truskawek, lekko wcisnąć je w krem. Wyłożyć drugi blat, ponownie nasączyć, rozłożyć krem oraz resztę truskawek w kawałkach. Położyć trzeci blat, nasączyć go mlekiem i rumem, na nim oraz po bokach tortu rozprowadzić pozostały karmelowy krem mascarpone.
Tort karmelowy z truskawkami ozdobić odłożonymi truskawkami, wstawić do lodówki na kilka godzin.
|
Podobne przepisy





