Sorbet z kiwi

Powoli zbliża się lato, a z nim upały, dlatego już teraz gromadzimy przepisy na chłodzące i orzeźwiające dania oraz napoje, którymi będziemy się ratować w wakacje. 🙂 Sorbet z kiwi jest jednym z nich, nie dość, że smaczny, to jeszcze bardzo prosty do wykonania. Serwowany prosto z zamrażarki da odetchnąć nawet w czasie najwyższych temperatur. Spróbujcie go teraz, a na pewno za kilka tygodni z jeszcze większą przyjemnością ponownie zrobicie domowy sorbet z kiwi. 🙂
Sorbet z kiwi – składniki
- 4 kiwi
- 150 ml wody
- 150 g cukru
- sok z 1 cytryny
|
Wykonanie
Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować dalej przez 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić blendrem do uzyskania konsystencji musu.
Do owoców dodać sok z cytryny oraz wodę z cukrem, dokładnie zmiksować. Przelać do naczynia, najlepiej płaskiego, aby sorbet szybciej się zamroził, wstawić do zamrażarki. Co godzinę przemieszać widelcem, żeby rozbijać tworzące się grudki lodu i nadać sorbetowi gładką konsystencję.
Sorbet z kiwi przed podaniem dobrze jest zmiksować.
Z podanych składników otrzymuje się około 600 ml owocowego sorbetu.
|
Podobne przepisy
