Zielone szparagi z jajkiem poszetowym
W tym roku późno wchodzimy w sezon szparagowy, ale zaczynamy od klasyka i proponujemy zielone szparagi z jajkiem poszetowym. Taką smakowitą kolację przygotowaliśmy w czasie wizyty naszego Gościa, pomysł sprawdził się idealnie, gdyż danie przygotowuje się szybko, jest kolorowe i lekkie, a jednocześnie sycące. Tak nam ono zasmakowało, że szparagi z jajkiem w koszulce zrobiliśmy kilka dni później, tym razem jajko ugotowaliśmy innym sposobem – w foli spożywczej. Kto wie, czy jeszcze w tym roku nie przygotujemy tego dania ponownie. 🙂
Zielone szparagi z jajkiem poszetowym – składniki
Szparagi:
- 500 g zielonych szparagów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu
Jajko poszetowe:
- jajka
- 2 łyżeczki octu 10%
Dodatkowo:
|
Przygotowanie
Szparagi:
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, opłukać pod bieżącą wodą.
W garnku zagotować wodę (ok. 2 litry) z dodatkiem soli, cukru i octu. Włożyć szparagi, gotować około 10 minut, po czym wyjąć na talerz.
Jajko poszetowe:
Każde jajko należy przygotowywać oddzielnie.
W garnku zagotować ok. 1 litr wody z dodatkiem octu. Zmniejszyć ogień, tak aby woda tylko bulgotała. Mieszając łyżką, doprowadzić do powstania wiru, po czym w jego środek wlać jajko wbite wcześniej do miseczki. Trzymać na ogniu 2-3 minuty. Jajko poszetowe wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik.
Wykonanie
Szparagi ułożyć na talerzach, polać sosem holenderskim, wyłożyć jajka w koszulce. Podawać z pieczywem lub grzankami np. z żółtym serem.
|
1 Komentarze
Zjedzmy
28 maja 2017 at 22:45
Smacznie i zdrowo! 🙂 Super przepis!