Pszenno-żytni chleb na zakwasie z serwatką
Chleb na zakwasie to powrót do zwyczajów sprzed kilku lat, kiedy to regularnie co 2 tygodnie piekłam chleb żytni z ziarnami na zakwasie z przepisu od Koleżanki. Wspomnienie smaku i zapachu tamtego chleba ciągle mi towarzyszy i tym wypiekiem powoli wracam do tamtych lat. Chleb ma wyczuwalną nutę żytniego zakwasu, jest wilgotny i bardzo smaczny.
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z serwatką – składniki
- 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850
- 100 g zakwasu żytniego
- 500 ml serwatki (lub wody)
- 1 czubata łyżeczka soli
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia keksówki
- bułka tarta do posypania keksówki
|
Wykonanie
Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać lekko podgrzaną serwatkę lub wodę, dodać zakwas, dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Do poprzednich składników wsypać mąkę pszenną oraz sól, wyrobić ręką jednolite ciasto. Ponownie przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Keksówkę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto na chleb i równomiernie je rozłożyć. Po raz trzeci przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Do piekarnika na najniższy poziom wsunąć blachę z ciepłą wodą, nagrzać go do 220oC (z termoobiegiem). Ciasto naciąć nożem, wstawić keksówkę do piekarnika na środkowy poziom, piec 10 minut.
Po upływie tego czasu wyjąć blachę z wodą, zmienić temperaturę na 195oC (z termoobiegiem), piec ok. 45-50 minut – patyczkiem upewnić się, czy chleb na zakwasie jest dobrze wypieczony.
Chleb pszenno-żytni wyjąć z formy od razu po upieczeniu.
|