Syrop z mięty

M&B
Syrop z mięty

Z każdym rokiem coraz bardziej doceniamy to, co daje nam natura, wykorzystując te dary na różne sposoby. Coraz częściej robimy syropy, przetwory na zimę lub suszymy kwiaty i zioła. Tegoroczny syrop miętowy zrobiliśmy dzięki naręczom świeżej mięty, które otrzymaliśmy od Pani Bożenki z pracy. Gałązek było tak duże, że wyszły nam cztery litry syropu z mięty, którym będziemy cieszyć się, pijąc latem orzeźwiające lemoniady.

Syrop z mięty – składniki

  • 30-40 gałązek mięty
  • 2 cytryny
  • 750 g cukru
  • 2 litry wody






Wykonanie

Miętę dobrze opłukać, przełożyć do garnka, zalać dwoma litrami zimnej wody. Dodać startą skórkę z wyparzonych i wyszorowanych cytryn, postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie garnek zestawić z ognia, pozostawić do wystygnięcia, po czym przenieść w chłodne miejsce na całą noc.

Następnego dnia zlać syrop, wycisnąć dobrze miętę, całość przelać przez gęste sitko. Dodać sok z cytryn oraz cukier. Postawić na ogniu, gotować przez 30 minut, następnie przelać do wymytych i wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić, postawić dnem do góry. Po wystygnięciu słoiki z syropem z mięty przenieść w ciemne i chłodne miejsce.






Syrop z mięty

Syrop z mięty

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Syrop z mięty
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis