Syrop z mięty
Z każdym rokiem coraz bardziej doceniamy to, co daje nam natura, wykorzystując te dary na różne sposoby. Coraz częściej robimy syropy, przetwory na zimę lub suszymy kwiaty i zioła. Tegoroczny syrop miętowy zrobiliśmy dzięki naręczom świeżej mięty, które otrzymaliśmy od Pani Bożenki z pracy. Gałązek było tak duże, że wyszły nam cztery litry syropu z mięty, którym będziemy cieszyć się, pijąc latem orzeźwiające lemoniady.
Syrop z mięty – składniki
- 30-40 gałązek mięty
- 2 cytryny
- 750 g cukru
- 2 litry wody
Wykonanie
Miętę dobrze opłukać, przełożyć do garnka, zalać dwoma litrami zimnej wody. Dodać startą skórkę z wyparzonych i wyszorowanych cytryn, postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie garnek zestawić z ognia, pozostawić do wystygnięcia, po czym przenieść w chłodne miejsce na całą noc.
Następnego dnia zlać syrop, wycisnąć dobrze miętę, całość przelać przez gęste sitko. Dodać sok z cytryn oraz cukier. Postawić na ogniu, gotować przez 30 minut, następnie przelać do wymytych i wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić, postawić dnem do góry. Po wystygnięciu słoiki z syropem z mięty przenieść w ciemne i chłodne miejsce.