Kubdari z jagnięciną
Kolejny raz udało się nam kupić mieloną jagnięcinę i choć wkładaliśmy ją bez pomysłu do koszyka, wiedzieliśmy, że zrobimy z niej pyszne danie. Inspiracji szukaliśmy w kuchni gruzińskiej i spośród wielu bardzo interesujących potraw wybraliśmy kubdari z jagnięciną. Jest to drożdżowy placek nadziewany mielonym mięsem i doprawiony aromatycznymi przyprawami. Gruzińskie placki drożdżowe kubdari są łatwe do przygotowania, zwłaszcza że do zrobienia ciasta można użyć drożdży instant. Nadzienie niekoniecznie musi być z mielonej jagnięciny, więc jeżeli zrobiliśmy Wam smaka, to gruzińskie kubdari możecie zrobić także z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym.
Kubdari z jagnięciną – składniki
Drożdżowe ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 ml maślanki w temperaturze pokojowej
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie z jagnięciny:
- 400 g mięsa mielonego z jagnięciny
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżeczka kolendry w ziarenkach
- 1/4 łyżeczki chili
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- masło do posmarowania kubdari
|
Przygotowanie
Drożdżowe ciasto:
Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, dokładnie wymieszać. Dodać maślankę, sól oraz cukier, zagnieść jednolite, sprężyste ciasto, wyrabiać je przez 5 minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie z jagnięciny:
W moździerzu rozgnieść kozieradkę i kolendrę.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Do miski przełożyć mięso mielone, dodać cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiać kilka minut, na koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wykonanie
Wyrośnięte ciasto drożdżowe z maślanką wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulkę, zawijając ciasto pod spód.
Każdą porcję ciasta rozwałkowywać na płaski, okrągły placek. Na środku rozprowadzić 1/4 nadzienia z jagnięciny, brzegi ciasta złożyć do środka. Tak przygotowane porcje kubdari rozwałkować na cieńsze placki.
Rozgrzać suchą patelnię, położyć na nią przygotowane placki z jagnięciną (łączeniem do dołu). Smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 8 minut – do zrumienienia się ciasta, po czym przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 8 minut (także pod przykryciem), na 2 minuty przed końcem na zrumieniony placek położyć kawałek masła wielkości łyżeczki.
Kubdari z jagnięciną podawać na ciepło np. z sosem jogurtowo-czosnkowym, można także posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką.
|