Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Kubdari z jagnięciną

Kubdari z jagnięciną

Kolejny raz udało się nam kupić mieloną jagnięcinę i choć wkładaliśmy ją bez pomysłu do koszyka, wiedzieliśmy, że zrobimy z niej pyszne danie. Inspiracji szukaliśmy w kuchni gruzińskiej i spośród wielu bardzo interesujących potraw wybraliśmy kubdari z jagnięciną. Jest to drożdżowy placek nadziewany mielonym mięsem i doprawiony aromatycznymi przyprawami. Gruzińskie placki drożdżowe kubdari są łatwe do przygotowania, zwłaszcza że do zrobienia ciasta można użyć drożdży instant. Nadzienie niekoniecznie musi być z mielonej jagnięciny, więc jeżeli zrobiliśmy Wam smaka, to gruzińskie kubdari możecie zrobić także z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym.

Kubdari z jagnięciną – składniki

Drożdżowe ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Nadzienie z jagnięciny:

  • 400 g mięsa mielonego z jagnięciny
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarenkach
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania kubdari




Przygotowanie

Drożdżowe ciasto:

Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, dokładnie wymieszać. Dodać maślankę, sól oraz cukier, zagnieść jednolite, sprężyste ciasto, wyrabiać je przez 5 minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie z jagnięciny:

W moździerzu rozgnieść kozieradkę i kolendrę.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Do miski przełożyć mięso mielone, dodać cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiać kilka minut, na koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Wykonanie

Wyrośnięte ciasto drożdżowe z maślanką wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulkę, zawijając ciasto pod spód.

Każdą porcję ciasta rozwałkowywać na płaski, okrągły placek. Na środku rozprowadzić 1/4 nadzienia z jagnięciny, brzegi ciasta złożyć do środka. Tak przygotowane porcje kubdari rozwałkować na cieńsze placki.

Rozgrzać suchą patelnię, położyć na nią przygotowane placki z jagnięciną (łączeniem do dołu). Smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 8 minut – do zrumienienia się ciasta, po czym przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 8 minut (także pod przykryciem), na 2 minuty przed końcem na zrumieniony placek położyć kawałek masła wielkości łyżeczki.

Kubdari z jagnięciną podawać na ciepło np. z sosem jogurtowo-czosnkowym, można także posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką.




Kubdari z jagnięciną

Kubdari z jagnięciną

Kubdari z jagnięciną

Kubdari z jagnięciną

Kubdari z jagnięciną

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kubdari z jagnięciną
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.