Hummus z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami przygotowaliśmy sobie na sobotę z dobrymi filmami. To nasza ulubiona przekąska do podgryzania, już o tym kiedyś pisaliśmy, ale od tamtej pory w tej kwestii nic się nie zmieniło. 😉 Zakupiliśmy pól kilograma suszonej ciecierzycy oraz nową pastę tahini, którą wyprodukowano z bardziej podprażonego sezamu, przez co ma wyrazistszy smak. Hummus z suszonymi pomidorami podjadaliśmy tym razem z chlebkami Naan i gałązkami selera naciowego. Sobota minęła nam w doborowym towarzystwie, przy wciągających filmach i pysznym jedzeniu. To lubimy. 🙂
Składniki na hummus z suszonymi pomidorami
- 125 g suchej ciecierzycy
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 3-4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżka sezamu
- oliwa
Wykonanie
Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dodać łyżeczkę sody, zamieszać i odstawić na noc do namoczenia. Ziarenka ciecierzycy odcedzić, przepłukać i zalać czystą wodą, tak aby była kilka centymetrów powyżej ciecierzycy. Wmieszać łyżeczkę sody, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości – około 45-50 minut.
Ciecierzycę odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.
W moździerzu rozetrzeć kumin, przesypać do miski malaksera. Wsypać ugotowaną ciecierzycę, suszone pomidory, obrany i rozgnieciony czosnek, zblendować. Dodać pastę tahini, chili, wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, sok z limonki oraz wodę, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie tahini lub limonką.
Hummus z suszonymi pomidorami wyłożyć na półmisek, posypać ziarnami sezamu. Podawać do krakersów, słonych ciasteczek lub kawałków świeżych warzyw (marchwi, selera naciowego, pietruszki).