Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sernik dyniowy ze śliwkami

sernik dyniowy ze śliwkami

Po dłuższej przerwie spowodowanej remontem, pracą i wyjazdem Marty do domu, możemy znowu zacząć nasze wspólne gotowanie i pieczenie. Po zeszłorocznych udanych łączeniach dyni z ciastami, z entuzjazmem sięgnęliśmy po dynię Hokkaido, z której na nasz wielki powrót 😉 i początek jesiennego sezonu zrobiliśmy sernik dyniowy. Upiekliśmy go na czekoladowym spodzie, a masę serową wzbogaciliśmy suszonymi śliwkami nasączonymi alkoholem. Sernik dyniowy ze śliwkami to udany powrót do wspólnego kucharzenia. 🙂

Składniki na sernik dyniowy ze śliwkami

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera
  • 4 jajka (wielkości L)
  • 300 g puree z dyni
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki wódki

Czekoladowe ciasto na spód:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka (wielkości L)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli




Przygotowanie

Czekoladowe ciasto na spód:

Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao i szczyptę soli, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, rozdrobnić palcami, aby powstały grudki. Wbić jajka, wlać wodę, krótko wyrobić jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć i rozłożyć na dnie blachy (22/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i zalać wódką, odstawić.

Do białego sera dodać puree z dyni, kremówkę, cukier, jajka, budyń waniliowy. Zmiksować na niewielkich obrotach do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wsypać śliwki, wymieszać łyżką.

Wykonanie

Ciasto czekoladowe wyjąć z lodówki, piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez 15-20 minut.

Na upieczone ciasto wylać masę serową, ponownie wstawić do piekarnika, równocześnie zmniejszając temperaturę do 175oC. Piec ok. 55 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik dyniowy ze śliwkami wyjąć, pozostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie schować go do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.