Sernik dyniowy ze śliwkami

Po dłuższej przerwie spowodowanej remontem, pracą i wyjazdem Marty do domu, możemy znowu zacząć nasze wspólne gotowanie i pieczenie. Po zeszłorocznych udanych łączeniach dyni z ciastami, z entuzjazmem sięgnęliśmy po dynię Hokkaido, z której na nasz wielki powrót 😉 i początek jesiennego sezonu zrobiliśmy sernik dyniowy. Upiekliśmy go na czekoladowym spodzie, a masę serową wzbogaciliśmy suszonymi śliwkami nasączonymi alkoholem. Sernik dyniowy ze śliwkami to udany powrót do wspólnego kucharzenia. 🙂
Sernik dyniowy ze śliwkami – składniki
Masa serowa:
- 1 kg białego sera
- 4 jajka (wielkości L)
- 300 g puree z dyni
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g suszonych śliwek
- 3 łyżki wódki
Czekoladowe ciasto na spód:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka (wielkości L)
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Czekoladowe ciasto na spód:
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao i szczyptę soli, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, rozdrobnić palcami, aby powstały grudki. Wbić jajka, wlać wodę, krótko wyrobić jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozłożyć na dnie blachy (22/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i zalać wódką, odstawić.
Do białego sera dodać puree z dyni, kremówkę, cukier, jajka, budyń waniliowy. Zmiksować na niewielkich obrotach do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wsypać śliwki, wymieszać łyżką.
Wykonanie
Ciasto czekoladowe wyjąć z lodówki, piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez 15-20 minut.
Na upieczone ciasto wylać masę serową, ponownie wstawić do piekarnika, równocześnie zmniejszając temperaturę do 175oC. Piec ok. 55 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik dyniowy ze śliwkami wyjąć, pozostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie schować go do lodówki.
Podobne przepisy
