Baklava
Niedawno udało nam się kupić w dobrej cenie ciasto filo, którego od dłuższego czasu wypatrywaliśmy na półkach wielu sklepów. Bartek nawet przymierzał się do jego samodzielnego wykonania, ale ponieważ jest to proces bardzo czasochłonny, ostatecznie zarzucił ten pomysł. Mając odpowiednie ciasto, zabraliśmy się do zrobienia baklavy, bardzo słodkiego i pełnego orzechów deseru. Smak, słodycz i kruchość tego wypieku wynagrodziły nam okres długiego czekania na możliwość upieczenia bakławy.
Baklava – składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta filo (ok. 330 g)
- 120 g masła
- 40 g orzechów nerkowca
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g pistacji bez łupinek
Syrop:
- 250 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 200 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
|
Wykonanie
Syrop:
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5-6 minut (nie mieszając). Odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Ciasto:
Orzechy nerkowca, włoskie i migdały posiekać drobno nożem lub przy użyciu malaksera.
Osobno drobno posiekać pistacje.
Masło rozpuścić w garnku na niewielkim ogniu.
Ciasto filo otworzyć, blaty dociąć do wielkości blachy. Przykryć zwilżoną ściereczką.
Blachę wysmarować rozpuszczonym masłem, ułożyć na niej dwa płaty ciasta, drugi posmarować masłem. W ten sposób wykorzystać połowę przygotowanych płatów ciasta filo.
Rozsypać równomiernie mieszankę orzechów oraz połowę pistacji, a następnie ponownie układać po 2 płaty ciasta filo, smarując każdorazowo drugi płat roztopionym masłem.
Ciasto ponacinać w prostokąty lub romby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 30 minut, do zezłocenia się ciasta.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu polać syropem, starając się dobrze nawilżyć miejsca nacięć. Każdy kawałek baklavy posypać pozostałymi posiekanymi pistacjami, zostawić do wystygnięcia.
|