Krem budyniowy do tortów

Krem budyniowy jest najlepszą bazą do przygotowania kremów, którymi można przełożyć torty. W zależności od dodatków uzyskamy pożądany kolor oraz smak. Domowy krem budyniowy można wzbogacić kakao, wiórkami kokosowymi, orzechami, pistacjami, owocami lub dodatkiem alkoholu. Do przygotowania nie potrzeba wielu składników, wystarczy mąka, jajka, mleko, cukier oraz masło, które odpowiednio przygotowane pozwolą nam cieszyć się lekkim i smacznym kremem budyniowym.
Krem budyniowy do tortów – składniki
- 1/2 l mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
|
Wykonanie
Z mleka odlać szklankę i rozprowadzić w nim obie mąki oraz żółtko. Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem, wlać mieszaninę mąk i żółtka. Intensywnie mieszać, aby nie powstały grudki, zmniejszyć ogień i mieszając, w dalszym ciągu gotować do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Ugotowany domowy budyń przykryć szczelnie folią spożywczą, aby na jego wierzchu nie powstał kożuch, wystudzić w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć na puszystą białą masę, trwa to ok. 15 minut. Następnie, miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce budyniu, każdą z nich przed dodaniem następnej dobrze wmieszać.
Krem budyniowy można wzbogacić różnymi dodatkami lub od razu rozsmarować na cieście.
|
Podobne przepisy






2 Komentarze
M&B
6 października 2017 at 20:10
Już uzupełniliśmy – 100 gramów. Dziękujemy za komentarz. 🙂
Anonim
6 października 2017 at 12:49
a ile cukru