Ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką

Proste ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką uzupełnia nasz katalog pomysłów na wykorzystanie rabarbaru. Ze zdziwieniem zauważyliśmy, że do tej pory nie ma takiego przepisu na naszym blogu. Chcąc uniknąć schematycznego myślenia, że kruszonka to tylko mąką, cukier i masło, dodaliśmy do niej płatki owsiane, dzięki czemu po upieczeniu kruszonka jest nie tylko bardziej chrupiąca, ale także ma ciekawą, ziarnistą strukturę.
Ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką – składniki
- 400-500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Ciasto:
- 250 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (8 g)
- 4 jajka wielkości L w temperaturze pokojowej
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka
Kruszonka:
- 75 g płatków owsianych
- 75 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
|
Wykonanie
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, osuszyć i pokroić na kawałki. Zasypać dwiema łyżkami cukru, odstawić na kilkanaście minut.
Kruszonka:
Do miseczki wsypać płatki owsiane, cukier, mąkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozcierać palcami, tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka.
Ciasto:
Do misy miksera włożyć pokrojoną margarynę, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, przed wbiciem kolejnego, poprzednie dobrze połączyć z masą. Naprzemiennie partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
Na blachę (25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, równomiernie je rozprowadzić. Rozłożyć kawałki odsączonego rabarbaru, lekko je wcisnąć w ciasto. Na wierzchu rozsypać kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 50-55 minut – do suchego patyczka.
Ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Można je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
|
Podobne przepisy
