Sos grzybowy
Sos grzybowy to wspomnienie mojego dzieciństwa. Uwielbiałam te wrześniowe sobotnie lub niedzielne poranki, kiedy to praktycznie całą rodziną szliśmy lub jechaliśmy do lasu zbierać grzyby. Na samo wspomnienie zapachu sosnowego lasu, nawoływania się i sprawdzania, kto ile grzybów nazbierał, robi mi się od razu przyjemnie. Po powrocie było dużo pracy, bo oczywiście trzeba było te pełne kosze grzybów oczyścić, posegregować i przerobić. 🙂 To ostatnie zadanie najczęściej należało do Mamy lub Babci, choć i Dziadek także potrafił przygotować pyszne dania z grzybów.
Dzisiejszy sos grzybowy powstał z grzybów kupionych na bazarku, niestety nie mamy możliwości wybrania się do lasu na grzybobranie. Jednak, podobnie jak kilkanaście lat temu, zapach sosu grzybowego był ten sam. Sos z grzybów leśnych jest bardzo prosty do zrobienia, wystarczy kilka dodatków i chwila cierpliwości w oczekiwaniu na ugotowanie się grzybów. Jest on także wspaniałym dodatkiem do mięs, makaronów, klusek śląskich czy kasz.
Sos grzybowy – składniki
- 1/2 kg świeżych leśnych grzybów (np. podgrzybków)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 ziarenko jałowca
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Grzyby dokładnie oczyścić z listków, gałązek i ściółki. Opłukać szybko pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Odciąć nóżki i pokroić je w kostkę, kapelusze pokroić w paski.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać grzyby, podsmażać ok. 10 minut. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec, wlać 125 ml wody. Patelnię przykryć pokrywką, dusić grzyby ok 15 minut.
Po tym czasie do sosu wlać śmietankę kremówkę, gotować jeszcze 5 minut.
Sos grzybowy z podgrzybków doprawić do smaku solą i pieprzem, przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
|