Kruchy mazurek śliwkowy

Mazurki należą do najprostszych wielkanocnych wypieków – w tym wystarczy kruche ciasto, dżem i odrobina lukru. Wybraliśmy dżem śliwkowy, ponieważ jest kwaskowaty i można się delektować ciastem bez uczucia przesłodzenia. Dzięki temu będzie można spróbować większej ilości świątecznych smakołyków. 😉
Kruchy mazurek śliwkowy – składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki wody
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- słoik dżemu śliwkowego
|
Wykonanie
Przesiać mąkę, dodać zimne masło, posiekać nożem.
Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wodę, zagnieść szybko ciasto, włożyć je do lodówki na 30 minut.
Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich cienko rozwałkować na takie same prostokąty – najlepiej od razu na papierze do pieczenia, żeby nie trzeba było ich przekładać.
Każdy prostokąt ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 20-25 minut – aż zrobią się złote. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.
Placki układać jeden na drugim, uprzednio pokrywając je dżemem – ostatni pozostawić nieposmarowany.
Kruchy mazurek z dżemem śliwkowym ozdobić lukrem, polewą czekoladową.
|
Podobne przepisy
