Kruchy mazurek śliwkowy

M&B
Kruchy mazurek śliwkowy

Mazurki należą do najprostszych wielkanocnych wypieków – w tym wystarczy kruche ciasto, dżem i odrobina lukru. Wybraliśmy dżem śliwkowy, ponieważ jest kwaskowaty i można się delektować ciastem bez uczucia przesłodzenia. Dzięki temu będzie można spróbować większej ilości świątecznych smakołyków. 😉

Kruchy mazurek śliwkowy – składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • słoik dżemu śliwkowego




Wykonanie

Przesiać mąkę, dodać zimne masło, posiekać nożem.

Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wodę, zagnieść szybko ciasto, włożyć je do lodówki na 30 minut.

Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich cienko rozwałkować na takie same prostokąty – najlepiej od razu na papierze do pieczenia, żeby nie trzeba było ich przekładać.

Każdy prostokąt ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 20-25 minut – aż zrobią się złote. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.

Placki układać jeden na drugim, uprzednio pokrywając je dżemem – ostatni pozostawić nieposmarowany.

Kruchy mazurek z dżemem śliwkowym ozdobić lukrem, polewą czekoladową.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kruchy mazurek śliwkowy
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis