Ciasto czekoladowe z gruszkami
Sezon na dynię wykorzystaliśmy do samego końca, mocno przeciągnął się on na czas, w którym królują jabłka i gruszki. Te ostatnie wreszcie się doczekały na swoją kolej. Upiekliśmy ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na którym dumnie prezentują się gruszki. Owoce bardzo ładnie się upiekły – są miękkie, słodkie i wilgotne, a w połączeniu z czekoladą rozpływają się w ustach. Ciasto czekoladowe z gruszkami jest bardzo proste, szybkie do przygotowania, a do tego nieziemsko pyszne.
Ciasto czekoladowe z gruszkami – składniki
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka o temperaturze pokojowej
- 250 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 125 ml czerwonego wina
- 4 średnie gruszki
- sok z 1/2 cytryny
- masło lub margaryna do natłuszczenia formy
|
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem na puszystą masę, następnie wbijać kolejno jajka i miksować do połączenia się z pozostałymi składnikami.
Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodać szczyptę soli oraz posiekaną nożem czekoladę, dokładnie wymieszać łyżką. Dolać czerwone wino, ponownie wymieszać.
Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne, wkładać do miseczki z sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się brązowe.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić masłem lub margaryną, wylać ciasto, potrząsnąć formą, żeby masa równomiernie się rozlała. Gruszki ponacinać wzdłuż i ułożyć je na powierzchni ciasta.
Ciasto czekoladowe z gruszkami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec 40 minut z termoobiegiem. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach lub ciasto pozostawić jeszcze na 5-10 minut w zamkniętym i wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć.
|