Spaghetti z krewetkami i chili
Krewetki najczęściej przygotowujemy sobie z suszonymi pomidorami i jemy z pieczoną bagietką. Tym razem zrobiliśmy je jako danie obiadowe z makaronem spaghetti i papryczką chili. To bardzo prosta i smaczna potrawa, którą można przyrządzić w 20 minut. Tak więc nie tylko smak jest dużą zaletą, ale także krótki czas przygotowania. Osoby lubiące pikantne rzeczy mogą dać całą papryczkę chili, takie spaghetti z krewetkami na pewno trafi w ich gusta. 🙂
Spaghetti z krewetkami i chili – składniki
- 250 g mrożonych krewetek
- 1 mała cebula
- 1/2 papryczki chili
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 300 g makaronu spaghetti
- sól do smaku
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Zamrożone krewetki przelać ciepłą wodą, odstawić do odkapania.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie w trakcie przygotowywania dodatków. Odcedzić, przelać wodą, żeby się nie skleił.
Cebulę obrać, pokroić w krążki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażać 5 minut.
Czosnek obrać, pokroić w plastry. Papryczkę chili umyć, pociąć także w plastry, usunąć pestki. Razem dodać do cebuli, smażyć 5 minut.
Wsypać krewetki, smażyć kolejne 5 minut. Dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą. Na patelnię przełożyć ugotowany makaron spaghetti, mieszając, trzymać na ogniu do zagrzania się potrawy.
|