Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Spaghetti z krewetkami i chili

Print Friendly, PDF & Email

spaghetti_z_krewetkami_i_chili

Krewetki najczęściej przygotowujemy sobie z suszonymi pomidorami i jemy z pieczoną bagietką. Tym razem zrobiliśmy je jako danie obiadowe z makaronem spaghetti i papryczką chili. To bardzo prosta i smaczna potrawa, którą można przyrządzić w 20 minut. Tak więc nie tylko smak jest dużą zaletą, ale także krótki czas przygotowania. Osoby lubiące pikantne rzeczy mogą dać całą papryczkę chili, takie spaghetti z krewetkami na pewno trafi w ich gusta. 🙂

Składniki na spaghetti z krewetkami i chili

  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 300 g makaronu spaghetti
  • sól do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Zamrożone krewetki przelać ciepłą wodą, odstawić do odkapania.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie w trakcie przygotowywania dodatków. Odcedzić, przelać wodą, żeby się nie skleił.

Cebulę obrać, pokroić w krążki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażać 5 minut.

Czosnek obrać, pokroić w plastry. Papryczkę chili umyć, pociąć także w plastry, usunąć pestki. Razem dodać do cebuli, smażyć 5 minut.

Wsypać krewetki, smażyć kolejne 5 minut. Dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą. Na patelnię przełożyć ugotowany makaron spaghetti, mieszając, trzymać na ogniu do zagrzania się potrawy.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *