Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami
Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami to nasz osiemnasty i zarazem ostatni przepis opublikowany w grudniu. Końcówka roku była dla nas pracowita, ale urozmaicona, bardzo smaczna i kolorowa. Dobrze, że będziemy mieli kilka dni wolnego, zanim ruszymy z nowymi publikacjami. 🙂 Robiąc sałatkę z tuńczykiem, możecie użyć dowolnego makaronu, a żółtą paprykę zastąpić czerwoną lub zieloną, będzie wtedy ona bardziej kolorowa. Makaronowa sałatka z tuńczykiem świetnie sprawdzi się nie tylko na sylwestrowych zabawach, ale także jako drugie śniadanie w pracy lub danie na kolację.
Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami – składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 150 g makaronu
- 4 jajka wielkości L
- 1 puszka kukurydzy
- 1 żółta papryka
- 3 ogórki konserwowe
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, a gdy wystygną, obrać i pokroić w kostkę.
Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalew.
Paprykę umyć, przekroić na pół, wyciąć białe błonki oraz pestki, pokroić w kostkę.
Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do miski wsypać makaron, jajka, paprykę, ogórki i kukurydzę, dodać tuńczyka i sos. Całość delikatnie przemieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatkę z tuńczykiem, makaronem i jajkami wstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
|