Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami

Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami

Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami to nasz osiemnasty i zarazem ostatni przepis opublikowany w grudniu. Końcówka roku była dla nas pracowita, ale urozmaicona, bardzo smaczna i kolorowa. Dobrze, że będziemy mieli kilka dni wolnego, zanim ruszymy z nowymi publikacjami. 🙂 Robiąc sałatkę z tuńczykiem, możecie użyć dowolnego makaronu, a żółtą paprykę zastąpić czerwoną lub zieloną, będzie wtedy ona bardziej kolorowa. Makaronowa sałatka z tuńczykiem świetnie sprawdzi się nie tylko na sylwestrowych zabawach, ale także jako drugie śniadanie w pracy lub danie na kolację.

Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami – składniki




Wykonanie

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą.

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, a gdy wystygną, obrać i pokroić w kostkę.

Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalew.

Paprykę umyć, przekroić na pół, wyciąć białe błonki oraz pestki, pokroić w kostkę.

Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.

W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do miski wsypać makaron, jajka, paprykę, ogórki i kukurydzę, dodać tuńczyka i sos. Całość delikatnie przemieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatkę z tuńczykiem, makaronem i jajkami wstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.




Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami

Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkami
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.