Sałatka gyros
Sałatka gyros jest jedną z najczęściej podawanych sałatek podczas towarzyskich spotkań lub imprez. Ponieważ jest prosta w wykonaniu, ze składników, które każdy ma w swoim domu, cieszy się niezmienną popularnością. Tym bardziej może dziwić fakt, że nie ma jej jeszcze na naszym blogu. Co prawda na stronę robiliśmy ją już 3 lata temu, są nawet jej zdjęcia na karcie, ale okazało się, że nie napisaliśmy przepisu. 🙂 Sylwester to dobra okazja, aby ponownie zrobić sałatkę gyros, uwiecznić ją na zdjęciach i uzupełnić blogowe katalogi. 🙂
Sałatka gyros – składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki przyprawy do gyrosa
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 puszka kukurydzy
- 5 średnich ogórków konserwowych
- 1 czerwona papryka
- 1 mała kapusta pekińska lub sałata lodowa
- 5 łyżek ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Wykonanie
Obie cebule obrać, pokroić w kostkę, przesypać do naczynia, w którym sałatka będzie podawana.
Pierś kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawą do gyrosa, odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć je na rozgrzanym oleju na złoty kolor – nie smażyć za długo, aby pierś nie zrobiła się sucha. Gorące mięso przełożyć do naczynia z cebulą. Pozostawić do wystygnięcia.
Na zimnym mięsie rozsmarować ketchup, na nim rozsypać odcedzoną kukurydzę.
Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na kukurydzy.
W osobnej miseczce wymieszać majonez, śmietanę, oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem, następnie wylać go na ogórki.
Czerwoną paprykę umyć, przekroić na pół, wyciąć białe błony i pestki. Pokroić w kostkę, rozsypać na czosnkowym sosie.
Liście kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym porwać je na mniejsze kawałki. Liście wyłożyć na wierzchu sałatki.
Sałatka gyros najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą.