Ośmiornica z suszonymi pomidorami i makaronem
Ośmiornica z suszonymi pomidorami i makaronem to nasze danie na romantyczną kolację z okazji siódmej miesięcznicy ślubu. 🙂 Poprzednim razem ośmiornicę w domu jedliśmy 1 stycznia 2019 roku i bardzo nam posmakowało to mięso. Ponieważ na polskich stołach nadal jest to rarytas, kolejne jej podanie na stół wymagało odpowiedniej okazji. Za drugim razem przygotowanie ośmiornicy poszło nam łatwiej, bo wbrew pozorom nie jest to trudne. Dłużej zastanawialiśmy się nad dodatkami, niż jak ugotować ośmiornicę. Ośmiornica z suszonymi pomidorami i makaronem zjedzona z lampką białego, weselnego wina podkreśliła wyjątkowość naszego wieczoru. 🙂
Ośmiornica z suszonymi pomidorami i makaronem – składniki
- 1 mrożona ośmiornica (ok. 800-900g)
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu kolorowego
- 2 łyżki oliwy
- 300 g makaronu
Dodatkowo:
- oliwa do smażenia
|
Wykonanie
Ośmiornicę włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny przed gotowaniem, aby się rozmroziła.
Następnego dnia obrać i umyć marchewkę, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i wraz z marchewką przełożyć do garnka. Wrzucić 2 suszone pomidory i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy), wlać 2 litry wody, wino oraz 2 łyżki oliwy, doprowadzić do wrzenia.
W tym czasie ośmiornicę umyć pod bieżącą wodą, następnie zanurzać ją stopniowo w gotującej się wodzie na kilka sekund, po czym wyjmować – należy zacząć od macek i za każdym razem zanurzać ją coraz bardziej. Ośmiornicę gotować 45-60 min pod przykryciem na średnim ogniu, kilkakrotnie ją przewracając – ośmiornica będzie ugotowana, gdy cebula będzie miękka.
Ugotowaną ośmiornicę wyjąć z wody, pozostawić do przestygnięcia. Następnie wyciąć oczy oraz czarny dziób znajdujący się na środku spodniej części, a głowę oraz macki pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlać i zachować szklankę wody.
Pomidory pokroić w paski, czerwoną cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, po czym dodać czosnek i pokrojone suszone pomidory, smażyć 3-4 minuty. Wrzucić mięso ośmiornicy oraz makaron, wlać wodę z gotowania makaronu, przemieszać. Chwilę gotować, aby wszystkie składniki potrawy były ciepłe.
Ośmiornicę z suszonymi pomidorami i makaronem można polać oliwą i posypać świeżymi ziołami.
|