Jajka faszerowane pieczarkami i szynką

M&B
Jajka faszerowane pieczarkami i szynką

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką można przygotować nie tylko na Święta Wielkanocne, ale sprawdzą się również jako przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Są proste w przygotowaniu, można dowolnie zmieniać proporcje składników, jak i same dodatki. U nas tym razem jajka nadziewane są szynką, pieczarkami i drobnym szczypiorkiem, przez co można powiedzieć, że na talerzu mamy małą, smakowitą kanapkę.

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – składniki

  • 6 jajek
  • 4-5 plasterków szynki
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • 5 średnich pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • masło do smażenia




Wykonanie

Pieczarki opłukać, odciąć końcówki nóżek, drobno posiekać. Usmażyć na maśle z dodatkiem majeranku i tymianku, przestudzić.

Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

Szynkę pokroić w drobną kostkę.

Jajka ugotować na twardo, następnie odlać je i zalać zimną wodą. Odczekać, aż się ostudzą, obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki. Dodać pieczarki, szynkę, szczypiorek i majonez. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, farszem wypełniać wgłębienia po żółtkach.

Jajka nadziewane pieczarkami i szynką ułożyć na liściach sałaty, przed podaniem można je schłodzić w lodówce.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Jajka faszerowane pieczarkami i szynką
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    28 kwietnia 2020 at 21:16

    Bardzo nas to cieszy. Super wiedzieć, że nasze pomysły smakują. 🙂 Dziękujemy za ponowne odwiedziny i zostawienie komentarza. 🙂

  • Jajka

    27 kwietnia 2020 at 01:40

    Zawsze robiłem osobno z szynką i osobno z pieczarkami, połączenie tego też jest pyszne

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis