Jajka faszerowane pieczarkami i szynką
Jajka faszerowane pieczarkami i szynką można przygotować nie tylko na Święta Wielkanocne, ale sprawdzą się również jako przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Są proste w przygotowaniu, można dowolnie zmieniać proporcje składników, jak i same dodatki. U nas tym razem jajka nadziewane są szynką, pieczarkami i drobnym szczypiorkiem, przez co można powiedzieć, że na talerzu mamy małą, smakowitą kanapkę.
Jajka faszerowane pieczarkami i szynką – składniki
- 6 jajek
- 4-5 plasterków szynki
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
- 5 średnich pieczarek
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- masło do smażenia
Wykonanie
Pieczarki opłukać, odciąć końcówki nóżek, drobno posiekać. Usmażyć na maśle z dodatkiem majeranku i tymianku, przestudzić.
Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Jajka ugotować na twardo, następnie odlać je i zalać zimną wodą. Odczekać, aż się ostudzą, obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki. Dodać pieczarki, szynkę, szczypiorek i majonez. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, farszem wypełniać wgłębienia po żółtkach.
Jajka nadziewane pieczarkami i szynką ułożyć na liściach sałaty, przed podaniem można je schłodzić w lodówce.
2 Komentarze
M&B
28 kwietnia 2020 at 21:16
Bardzo nas to cieszy. Super wiedzieć, że nasze pomysły smakują. 🙂 Dziękujemy za ponowne odwiedziny i zostawienie komentarza. 🙂
Jajka
27 kwietnia 2020 at 01:40
Zawsze robiłem osobno z szynką i osobno z pieczarkami, połączenie tego też jest pyszne