Pieczarki nadziewane białym serem i szynką
Pieczarki nadziewane białym serem i szynką z pewnością przypadną do gusty tym, którzy lubią te grzyby. Choć może zaskakiwać obecność białego sera w ich farszu, to dobrze się on komponuje z pozostałymi dodatkami. Pieczarki nadziewane są proste do przygotowania, więc można je podać na kolację na ciepło.
Pieczarki nadziewane białym serem i szynką – składniki
- 8 dużych główek pieczarek
- 250 g białego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szynki
- 50 g startego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 żółtko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 20 g zimnego masła
Dodatkowo:
- masło do smażenia
|
Wykonanie
Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki i je pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Szynkę pokroić w kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone nóżki pieczarek, szynkę oraz czosnek, chwilę podsmażać.
Do miski przesypać zawartość patelni, wkruszyć biały ser, dodać szczypiorek i natkę pietruszki, wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapelusze pieczarek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, napełnić farszem, polać mieszaniną żółtka i kwaśnej śmietany, posypać startym żółtym serem. Na wierzchu położyć wiórki masła.
Pieczarki nadziewane białym serem i szynką wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec 30 minut, do zezłocenia się sera.
|