Pieczarki nadziewane białym serem i szynką

M&B
Pieczarki nadziewane białym serem i szynką

Pieczarki nadziewane białym serem i szynką z pewnością przypadną do gusty tym, którzy lubią te grzyby. Choć może zaskakiwać obecność białego sera w ich farszu, to dobrze się on komponuje z pozostałymi dodatkami. Pieczarki nadziewane są proste do przygotowania, więc można je podać na kolację na ciepło.

Pieczarki nadziewane białym serem i szynką – składniki

  • 8 dużych główek pieczarek
  • 250 g białego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g szynki
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 20 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • masło do smażenia




Wykonanie

Pieczarki oczyścić, odciąć nóżki i je pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Szynkę pokroić w kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone nóżki pieczarek, szynkę oraz czosnek, chwilę podsmażać.

Do miski przesypać zawartość patelni, wkruszyć biały ser, dodać szczypiorek i natkę pietruszki, wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kapelusze pieczarek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, napełnić farszem, polać mieszaniną żółtka i kwaśnej śmietany, posypać startym żółtym serem. Na wierzchu położyć wiórki masła.

Pieczarki nadziewane białym serem i szynką wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec 30 minut, do zezłocenia się sera.




pieczarki nadziewane białym serem i szynką

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pieczarki nadziewane białym serem i szynką
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis