Pleśniak z porzeczkami z nalewki

M&B
pleśniak z porzeczkami z nalewki

Przedstawiamy pleśniak z porzeczkami z nalewki, czyli kolejny przepis na ciasto, w którym można wykorzystać owoce z nalewki. Tym razem mieliśmy do wykorzystania owoce czarnej porzeczki, z których zrobiliśmy dwie domowe nalewki. Może to mało kreatywnie z naszej strony, ale i tym razem owoców z nalewki użyliśmy do zrobienia pleśniaka, gdyż każde owoce nasączone alkoholem świetnie się w nim sprawdzają. W zimowym okresie kieliszeczek domowego alkoholu oraz kawałek ciasta mają zdolność podnoszenia poziomu endorfin, a tych nigdy za wiele. 🙂

Pleśniak z porzeczkami z nalewki – składniki

Kruche ciasto:

  • 6 żółtek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka

Piana z białek:

  • 6 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej






Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka, margarynę, cukier, cukier wanilinowego i proszek do pieczenia. Margarynę pokroić nożem, po czym, krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, do jednej z nich dodać kakao i łyżkę mleka, zagnieść. Wszystkie kawałki zawinąć osobno w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.

Piana z białek:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.

Wykonanie

Dno formy do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim rozłożyć dobrze schłodzone, jasne ciasto, następnie na nim rozsypać porzeczki z nalewki. Przykryć je startym na tarce o dużych oczkach jasnym ciastem, po czym rozprowadzić pianę z białek, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto.

Pleśniak z porzeczkami z nalewki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut.







pleśniak z porzeczkami z nalewki
pleśniak z porzeczkami z nalewki

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pleśniak z porzeczkami z nalewki
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Kaśka

    8 sierpnia 2021 at 13:11

    Pyszne ciasto, często pieczemy z różnymi owocami

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis