Pleśniak z porzeczkami z nalewki
Przedstawiamy pleśniak z porzeczkami z nalewki, czyli kolejny przepis na ciasto, w którym można wykorzystać owoce z nalewki. Tym razem mieliśmy do wykorzystania owoce czarnej porzeczki, z których zrobiliśmy dwie domowe nalewki. Może to mało kreatywnie z naszej strony, ale i tym razem owoców z nalewki użyliśmy do zrobienia pleśniaka, gdyż każde owoce nasączone alkoholem świetnie się w nim sprawdzają. W zimowym okresie kieliszeczek domowego alkoholu oraz kawałek ciasta mają zdolność podnoszenia poziomu endorfin, a tych nigdy za wiele. 🙂
Pleśniak z porzeczkami z nalewki – składniki
- 200 g porzeczek z nalewki
Kruche ciasto:
- 6 żółtek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mleka
Piana z białek:
- 6 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka, margarynę, cukier, cukier wanilinowego i proszek do pieczenia. Margarynę pokroić nożem, po czym, krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, do jednej z nich dodać kakao i łyżkę mleka, zagnieść. Wszystkie kawałki zawinąć osobno w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
Piana z białek:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Wykonanie
Dno formy do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim rozłożyć dobrze schłodzone, jasne ciasto, następnie na nim rozsypać porzeczki z nalewki. Przykryć je startym na tarce o dużych oczkach jasnym ciastem, po czym rozprowadzić pianę z białek, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto.
Pleśniak z porzeczkami z nalewki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut.
1 Komentarze
Kaśka
8 sierpnia 2021 at 13:11
Pyszne ciasto, często pieczemy z różnymi owocami