Pomarańczowe mini babeczki
Święta Wielkanocne mają swój charakterystyczny zestaw dań i wypieków. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć bab i serników. U nas w tym roku nie zabraknie pomarańczowych mini babeczek z grubą warstwą pomarańczowego lukru. Dzięki temu, że w zeszłym roku kupiliśmy blachę do wypiekania babeczek, w tym roku mini babeczki znajdą się nie tylko na paterze, ale także w wielkanocnym koszyczku.
Pomarańczowe mini babeczki – składniki
- 5 jajek wielkości L
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do natłuszczenia foremek
|
Wykonanie
Pomarańczę sparzyć, dobrze wyszorować jej skórkę, którą następnie zetrzeć na tarce, a z owocu wycisnąć sok, wymieszać go ze skórką.
Masło włożyć do misy miksera, wsypać cukier, ucierać przez 10-15 minut do uzyskania puszystej i białej masy.
W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić.
Żółtka dodawać pojedynczo do utartego masła, miksując na niewielkich obrotach, tak aby poprzednie połączyło się z masą przed dodaniem kolejnego.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie partiami wsypywać do masy, w dalszym ciągu miksując na wolnych obrotach. Wlać sok ze skórką z pomarańczy, wymieszać.
Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka.
Blachę do pieczenia babeczek natłuścić olejem, nakładać do każdej foremki porcję ciasta, wyrównać jego powierzchnię. Babeczki można także upiec w foremkach do muffinek lub w jednej dużej formie do pieczenia babek.
Blachę z mini babeczkami pomarańczowymi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 25-30 minut (do suchego patyczka). Jeśli ciasto będzie pieczone w formie do babek, czas pieczenia wynosi 45-50 minut.
Po upieczeniu babeczki pozostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjąć je z formy i pozostawić do wystygnięcia.
Mini babeczki pomarańczowe ozdobić cukrem pudem lub gęstym lukrem pomarańczowym przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego.
|