Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Quiche z łososiem wyszła rewelacyjna, dlatego dzisiaj ponownie zrobiliśmy sobie łososia – tym razem ze szpinakiem oraz mozzarellą w cieście francuskim. Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim w przygotowaniu jest równie prosty jak poprzednie danie, a dzięki gotowemu ciastu także dosyć szybkie. Przy małym nakładzie pracy otrzymaliśmy wyśmienity obiad, który także i Wam polecamy.
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim – składniki
- 300 filetu z łososia
- 450 g szpinaku mrożonego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 ml śmietany kremówki
- białko do posmarowania
- sól, pieprz
Opcjonalnie:
- mozzarella
Przygotowanie
Szpinak włożyć na suchą patelnię, podsmażać do wyparowania nadmiaru wody. Wlać kremówkę, trzymać na ogniu jeszcze ok. 15 minut, często mieszając, aż śmietana się zredukuje. Pod koniec doprawić solą i odrobiną pieprzu do smaku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zdjąć skórę, rybę posolić z obu stron i podzielić na 4 kawałki.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 15 minut przed rozpoczęciem nadziewania. Następnie rozwinąć je i pociąć na 4 prostokąty. Na jedną połówkę każdego z nich położyć porcję szpinaku, łososia i opcjonalnie odsączoną mozzarellę. Przykryć drugą częścią, zlepić brzegi, posmarować białkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 20 minut.
Podobne przepisy
