Czerwona kapusta duszona z jabłkami

Czerwona kapusta duszona z jabłkami to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Poznałam go dzięki Szwagrowi, który przygotował duszoną kapustę z jabłkami na angielski świąteczny obiad. Smaki i aromaty tak mnie zachwyciły, że od razu poprosiłam o przepis i przy pierwszej okazji zrobiłam ją w domu. Dzięki prowadzeniu bloga mogę podzielić się przepisem na czerwoną kapustę duszoną z jabłkami także z Wami i zachęcić do jej spróbowania. 🙂
Czerwona kapusta duszona z jabłkami – składniki
- 1 kg czerwonej kapusty
- 1/2 kg jabłek
- 1/2 kg cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 6 łyżek brązowego cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 15 g masła
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz
Przygotowanie
Z kapusty usunąć pierwsze liście, przekroić ją na pół, usunąć głąby. Poszatkować nożem.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry.
Cebule obrać, pokroić na kostkę.
Czosnek obrać, drobno posiekać.
Do dużego garnka wlać wodę, włożyć 1/3 kapusty, posypać ją solą i pieprzem. Na niej ułożyć połowę jabłek i cebuli, wsypać po 1/4 łyżeczki cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej oraz 3 łyżki cukru. Ponownie ułożyć 1/3 kapusty, pozostałe jabłka i cebulę, czosnek, cukier oraz przyprawy. Na wierzch ułożyć resztę kapusty. Wlać ocet winny, ułożyć masło pokrojone na części.
Czerwoną kapustę duszoną z jabłkami gotować na małym ogniu przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu przemieszać.
Podobne przepisy
