Galareta z mięsa z rosołu
Często pojawia się pytanie, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Nasza propozycja galarety z mięsem z rosołu jest jedną z odpowiedzi na to pytanie. W smaku nie odbiega od tradycyjnie przygotowanych zimnych nóżek, a jest ona szybka do przygotowania, bo wszystkie składniki są już gotowe i wystarczy zalać je rosołem z dodatkiem żelatyny. Ponieważ w tym roku nie miałam możliwości delektowania się świąteczną galaretą Cioci Basi, zrekompensowałam to sobie tą szybką i prostą wersją.
Galareta z mięsa z rosołu – składniki
- 300 g mięsa z rosołu
- 1-2 marchewki z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu
- 750 ml rosołu
- żelatyna na 750 ml płynu
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
- 1 białko do sklarowania galarety
- 1,5 łyżki octu winnego do sklarowania galarety
|
Wykonanie
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, zostawić do napęcznienia.
Jeżeli chcemy uzyskać przezroczystą galaretę, należy zacząć od sklarowania rosołu. W tym celu w szklance wymieszać białko z octem, wlać je do garnka z ciepłym rosołem, zagotować, mieszając – powstanie biała piana, która po odstawieniu garnka z ognia zacznie opadać na dno. Od razu przelać przez gęstą gazę i płyn ponownie podgrzać (ale nie zagotować), po czym w sklarowanym rosole rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
W tym czasie pokroić w kostkę marchewkę oraz pietruszkę, rozdrobnić mięso. Składniki ułożyć w salaterkach, posypać natką pietruszki, zalać tężejącą galaretą.
Galaretę z mięsa z rosołu wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Podawać zimną z dodatkiem octu lub kawałka cytryny.
|