Chałka drożdżowa z kruszonką

Przygotowując makówki, żałowaliśmy, że nie mamy już czasu na upieczenie własnej chałki i musimy użyć kupionej. Została ona wpisana na listę rzeczy do zrobienia i od razu po powrocie ze świątecznego odpoczynku upieczona, zjedzona i ze spisu wykreślona. 😉 W czasie, gdy drożdżowe ciasto wyrastało, z ciekawością oglądaliśmy zawodowców zaplatających chałkę nawet z ośmiu warkoczy. Nasza miała tylko 5 warkoczy, ale za to nadrabiała wyjątkowo maślanym smakiem i chrupiącą kruszonką. 🙂
Chałka drożdżowa z kruszonką – składniki
Chałka:
- 550 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g)
- 100 g masła
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 50 g zimnego masła
Dodatkowo do posmarowania chałki:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
|
Przygotowanie
Chałka:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę oraz rozpuścić na małym ogniu masło.
Do miski wsypać pozostałą mąkę i sól, wlać utarte żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto, dodać przestudzone masło, ponownie wyrobić sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko wyrobić. Podzielić je na 2 części, następnie każdą z nich na 3-5 kawałków, z każdego z nich zrobić wałek o długości ok. 30 cm i cieńszych końcówkach.
W zależności od ilości wałków postępować wg schematu:
dla 3 części – zlepić końce na górze, zapleść warkocz, zlepić dolne końce i obie końcówki podwinąć pod spód,
dla 4 części – zlepić końce i zaczynając od lewej strony przełożyć pierwszy wałek nad drugim, pod trzecim i nad czwartym. Każde kolejne przeplatanie zaczynać od lewej strony, zlepić dół ciasta i obie końcówki podwinąć pod spód,
dla 5 części – zlepić końce u góry, zaczynając od lewej strony przełożyć pierwszy wałek ciasta nad drugim i pod trzecim. Następnie pierwszą część z prawej strony przełożyć nad drugą oraz pod trzecią. Dalej przeplatać wałki zaczynając od lewej strony, potem prawa strona i tak do końca ciasta. Zlepić dół ciasta i obie końcówki podwinąć pod spód.
Zaplecione chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Kruszonka:
W czasie gdy chałki wyrastają, przygotować kruszonkę, rozgniatając w misce mąkę, cukier i masło. Składniki powinny się połączyć, tworząc mniejsze i większe grudki.
Wykonanie
Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 165oC (z termoobiegiem) przez 30-35 minut.
Po upieczeniu chałki z kruszonką wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
Kaśka
26 maja 2020 at 15:06
Bardzo bobry przepis. Chałka wyszła lekka i maślana.
Cukry Proste
11 stycznia 2017 at 13:31
Uwielbiam chałkę – nie potrzebuję do niej żadnych dodatków:)