Sałatka z pieczoną dynią
Sałatka z pieczoną dynią, grillowanymi bakłażanem i cukinią została zrobiona przez nas na sobotnią kolację. Ta kolorowa kompozycja jesiennych warzyw wymagała poświęcenia jej nieco czasu, ze względu na to prace trzeba dobrze zorganizować i zaplanować ich kolejność, dzięki czemu można ją przygotować w niecałą godzinę. Podczas gdy w piekarniku piecze się dynia, można grillować bakłażana i cukinię, potem wystarczy tylko ułożyć składniki na talerzu, polać je sosem i warzywna sałatka z pieczoną dynią jest gotowa.
Sałatka z pieczoną dynią – składniki
Warzywa:
- 300 g dyni
- 1 średnia cukinia
- 1 bakłażan
- 1/2 opakowania dowolnego miksu sałat
Dressing:
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, cukier do smaku
|
Przygotowanie
Warzywa:
Bakłażan umyć, pokroić w talarki, z obu stron posypać solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie sól spłukać, krążki osuszyć papierowym ręcznikiem i posmarować olejem.
W czasie, gdy sól będzie wyciągała gorycz z bakłażana, obrać dynię, wydrążyć nasiona i miękki środek, miąższ pokroić w kostkę. Kawałki dyni polać oliwą, posypać solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 30-40 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na paski, posmarować je olejem.
Rozgrzać patelnię do grillowania, lekko posmarować ją olejem i grillować plastry bakłażana oraz cukinii.
Dressing:
Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.
W miseczce wymieszać majonez, kwaśną śmietanę, oliwę oraz czosnek. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wykonanie
Na talerzu rozłożyć liście sałat, wyłożyć na nie grillowane warzywa oraz pieczoną dynię, polać dressingiem.
Sałatkę z pieczoną dynią podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs. Można także zabrać ją do pracy jako lunchbox.
|