Cytrynowe skrzydełka
Jakiś czas temu piekliśmy cytrynowo-rozmarynowego kurczaka i bardzo nam on smakował, dlatego też postanowiliśmy pomysł przenieść na marynatę do skrzydełek. Daliśmy więcej cytryny, mniej miodu, dużo rozmarynu, za to w ogóle czosnku i imbiru – tak więc podobnie, ale zupełnie inaczej. Drobiowe skrzydełka marynowały się całą noc w zalewie, a po upieczeniu wyczuwało się wyraźny smak cytryny.
Cytrynowe skrzydełka – składniki
- 1 kg skrzydełek
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki oliwy
- 20 liści rozmarynu
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Sok z cytryny, oliwę oraz posiekany rozmaryn wymieszać.
Skrzydełka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, polać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.
Do naczynia żaroodpornego włożyć skrzydełka, wlać marynatę, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut – w trakcie mięso odwrócić.
Cytrynowe skrzydełka dodatkowo można opiec kilka minut na funkcji grill dla lepszego zrumienienia skórki.
|