Cytrynowe skrzydełka

M&B
Cytrynowe skrzydełka

Jakiś czas temu piekliśmy cytrynowo-rozmarynowego kurczaka i bardzo nam on smakował, dlatego też postanowiliśmy pomysł przenieść na marynatę do skrzydełek. Daliśmy więcej cytryny, mniej miodu, dużo rozmarynu, za to w ogóle czosnku i imbiru – tak więc podobnie, ale zupełnie inaczej. Drobiowe skrzydełka marynowały się całą noc w zalewie, a po upieczeniu wyczuwało się wyraźny smak cytryny.

Cytrynowe skrzydełka – składniki
  • 1 kg skrzydełek
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 20 liści rozmarynu
  • sól, pieprz




Wykonanie

Sok z cytryny, oliwę oraz posiekany rozmaryn wymieszać.

Skrzydełka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, polać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając.

Do naczynia żaroodpornego włożyć skrzydełka, wlać marynatę, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut – w trakcie mięso odwrócić.

Cytrynowe skrzydełka dodatkowo można opiec kilka minut na funkcji grill dla lepszego zrumienienia skórki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Cytrynowe skrzydełka
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis