Ciasto gruszkowo-orzechowe z makiem w kubku
Dzisiaj polecamy Wam upieczenie ciasta gruszkowo-orzechowego z makiem – nie w formie do pieczenia, lecz w kubkach. Sam wygląd i sposób podania zaskakuje i każdy z gości będzie zadowolony, że dostaje swoją porcję zaserwowaną w ten sposób. Ciasto w kubku to również dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą zabrać coś słodkiego na wiosenny piknik, wystarczy zapakować odpowiednią ilość kubków do koszyka, nie martwiąc się, że deser się pokruszy.
Ciasto gruszkowo-orzechowe z makiem w kubku – składniki
- 2 gruszki
- 2 jajka (wielkości L) w pokojowej temperaturze
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka) w pokojowej temperaturze
- 3 łyżki mleka
- 100 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g maku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka rumu
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia kubków
|
Wykonanie
Mak sparzyć, wlewając do niego tyle wrzącej wody, aby był przykryty. Chwilę jeszcze go trzymać na najmniejszym ogniu do napęcznienia i wyparowania wody. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.
Biały ser wymieszać z mlekiem. Stopniowo dodawać go do ubitych jajek, cały czas miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypywać partiami do masy, miksując na wysokich obrotach. Wlać łyżeczkę soku z cytryny i łyżkę rumu, krótko zmiksować.
Mak oraz posiekane nożem orzechy wmieszać w ciasto.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Do natłuszczonych kubków nałożyć ciasto maksymalnie do 3/4 wysokości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), ciasto gruszkowo-orzechowe z makiem piec ok. 45 minut – czas może się wydłużyć, jeżeli owoce są bardzo soczyste.
|