Strudel z cukinią
Wysyp świeżych, dojrzewających na słońcu warzyw coraz bliżej, na razie korzystamy z tych szklarniowych. Ostatnio w naszej kuchni zagościły spore ilości cukinii, z których przygotowaliśmy trzy różnorodne potrawy. Jedną z nich jest strudel z cukinią, do którego użyliśmy owczego sera, pora i czosnku – te kilka składników wystarczyło do stworzenia pełnej kompozycji smakowej. 🙂
Strudel z cukinią – składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g cukinii
- 1/2 pora (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera owczego lub koziego (ew. fety)
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Czosnek obrać, drobno posiekać.
Cukinię umyć, pokroić w małą kostkę, por umyć, pociąć w plastry. Razem przełożyć na patelnię z olejem, podsmażać 5-7 minut. Odstawić z ognia, wymieszać z posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ser pokroić w kostkę. Dodać go do zimnych warzyw, wymieszać.
Ciasto wyjąć kilkanaście minut wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć. Rozwinąć je, na środek wzdłuż dłuższego boku wyłożyć nadzienie. Krótsze boki ciasta zagiąć do środka, następnie dłuższymi przykryć warzywa – dobrze zamknąć, żeby strudel nie otworzył się w trakcie pieczenia.
Strudel z cukinią wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 20 minut.
|