Strudel z cukinią

M&B
Strudel z cukinią

Wysyp świeżych, dojrzewających na słońcu warzyw coraz bliżej, na razie korzystamy z tych szklarniowych. Ostatnio w naszej kuchni zagościły spore ilości cukinii, z których przygotowaliśmy trzy różnorodne potrawy. Jedną z nich jest strudel z cukinią, do którego użyliśmy owczego sera, pora i czosnku – te kilka składników wystarczyło do stworzenia pełnej kompozycji smakowej. 🙂

Strudel z cukinią – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g cukinii
  • 1/2 pora (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera owczego lub koziego (ew. fety)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Czosnek obrać, drobno posiekać.

Cukinię umyć, pokroić w małą kostkę, por umyć, pociąć w plastry. Razem przełożyć na patelnię z olejem, podsmażać 5-7 minut. Odstawić z ognia, wymieszać z posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Ser pokroić w kostkę. Dodać go do zimnych warzyw, wymieszać.

Ciasto wyjąć kilkanaście minut wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć. Rozwinąć je, na środek wzdłuż dłuższego boku wyłożyć nadzienie. Krótsze boki ciasta zagiąć do środka, następnie dłuższymi przykryć warzywa – dobrze zamknąć, żeby strudel nie otworzył się w trakcie pieczenia.

Strudel z cukinią wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 20 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Strudel z cukinią
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis