Drożdżowe bułeczki
Bułeczki drożdżowe mają bardzo przyjemny maślany smak i zapach. Nadają się idealnie na lekkie śniadanie lub posiłek poza domem. Długo zachowują świeżość, więc nie trzeba zjeść wszystkich od razu pierwszego dnia. Przepis na maślane drożdżowe bułeczki jest bardzo prosty i trzeba zadbać tylko o ciepłe miejsce dla wyrastającego ciasta. Jeżeli w domu jest zimno, można rozgrzać piekarnik do ponad 30 stopni, wyłączyć go i tam zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Drożdżowe bułeczki – składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant (8g)
- 70 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 żółtka
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- odrobina oleju
- dodatkowa mąka do podsypania
|
Przygotowanie
Mleko i masło włożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Przelać do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Odczekać, aż temperatura mieszaniny spadnie do trzydziestu kilku stopni (dla palca powinna być lekko ciepła).
Rozsypać drożdże po powierzchni mleka z masłem, nie mieszać, zostawić na 5-10 minut.
Dodać mąkę, cukier, sól, żółtka. Kilkanaście minut dokładnie wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Jeżeli się mocno klei do palców, można oprószyć je mąką.
Do nowej, czystej miski nalać odrobinę oleju, rozprowadzić go po dnie i ściankach, włożyć ciasto, je także lekko posmarować. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką blat, spłaszczyć je dłonią w prostokąt lub kwadrat i podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, rozłożyć je równomiernie w natłuszczonej średniej wielkości formie do pieczenia. Przykryć, ponownie odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Bułeczki powinny znacznie zwiększyć swoją objętość.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut.
|