Makaron ze szpinakiem i kalafiorem
Makaron ze szpinakiem i kalafiorem to danie, które powstało w wyniku wychodzenia z naszych kuchennych zapasów. Tym razem wykorzystaliśmy z nich kolorowy makaron, mrożony szpinak oraz suszone pomidory. Do tego dodaliśmy część kalafiora kupionego z myślą o zupie, a całość połączyło kremowe mascarpone, które także czekało w lodówce. Musimy przyznać, że takie czyszczenie zapasów przyniosło smakowite efekty, a makaron ze szpinakiem i kalafiorem trafi do naszych ulubionych bezmięsnych dań. 🙂
Makaron ze szpinakiem i kalafiorem – składniki
- 250 g makaronu (np. świderki, rurki)
- 450 g mrożonego szpinaku w liściach
- 500 g kalafiora
- 100 g suszonych pomidorów
- 250 g mascarpone
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- masło do smażenia
|
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzić.
Kalafior podzielić na małe różyczki. Wrzucić do gotującej się wody, gotować 3-4 minuty, odcedzić.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać zamrożony szpinak, podgrzewać pod przykryciem do momentu rozmrożenia się liści szpinaku.
W tym czasie suszone pomidory pokroić w paski, wsypać do szpinaku, smażyć kilka minut. Dodać serek mascarpone, wymieszać, podgrzewać do jego rozpuszczenia się. Wrzucić podgotowane różyczki kalafiora oraz ugotowany makaron, przemieszać. Podgrzewać pod przykryciem, aby wszystkie składniki były ciepłe.
Makaron ze szpinakiem i kalafiorem doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem, podawać od razu po przygotowaniu.
|