Makaron ze szpinakiem i kalafiorem

M&B
Makaron ze szpinakiem i kalafiorem

Makaron ze szpinakiem i kalafiorem to danie, które powstało w wyniku wychodzenia z naszych kuchennych zapasów. Tym razem wykorzystaliśmy z nich kolorowy makaron, mrożony szpinak oraz suszone pomidory. Do tego dodaliśmy część kalafiora kupionego z myślą o zupie, a całość połączyło kremowe mascarpone, które także czekało w lodówce. Musimy przyznać, że takie czyszczenie zapasów przyniosło smakowite efekty, a makaron ze szpinakiem i kalafiorem trafi do naszych ulubionych bezmięsnych dań. 🙂

Makaron ze szpinakiem i kalafiorem – składniki

Dodatkowo:

  • masło do smażenia




Wykonanie

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzić.

Kalafior podzielić na małe różyczki. Wrzucić do gotującej się wody, gotować 3-4 minuty, odcedzić.

Na patelni rozpuścić masło, wsypać zamrożony szpinak, podgrzewać pod przykryciem do momentu rozmrożenia się liści szpinaku.

W tym czasie suszone pomidory pokroić w paski, wsypać do szpinaku, smażyć kilka minut. Dodać serek mascarpone, wymieszać, podgrzewać do jego rozpuszczenia się. Wrzucić podgotowane różyczki kalafiora oraz ugotowany makaron, przemieszać. Podgrzewać pod przykryciem, aby wszystkie składniki były ciepłe.

Makaron ze szpinakiem i kalafiorem doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem, podawać od razu po przygotowaniu.




Makaron ze szpinakiem i kalafiorem

Makaron ze szpinakiem i kalafiorem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Makaron ze szpinakiem i kalafiorem
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis