Kostki domino – Dominosteine

Świąteczne kostki domino kojarzą nam się od czasów naszego dzieciństwa ze świętami Bożego Narodzenia u naszych zachodnich sąsiadów. Wtedy znaliśmy je pod oryginalną nazwą Dominosteine i zajadając się tymi słodyczami, nie przypuszczaliśmy, że już za kilka lat nasz ulubiony przysmak będzie dostępny także w Polsce. A gdy bez problemu Dominosteine można włożyć do koszyka, wolimy przez kilka dni bawić się w produkcję domowych kostek domino. Ach, ta nasza przekorna natura. 😉
Składniki na kostki domino – Dominosteine
Ciasto piernikowe:
- 125 g miodu
- 25 g trzcinowego cukru
- 40 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki mleka
Galaretka:
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego (400 g)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Marcepan:
- 200 g masy marcepanowej
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki rumu
Polewa czekoladowa:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 75 g masła
- 100 g karmelowej czekolady
- 3-4 łyżki śmietany kremówki 30%
Przygotowanie
Ciasto piernikowe:
W garnku podgrzewać na małym ogniu miód, cukier oraz masło, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia.
W miseczce wymieszać mąkę, kakao, cynamon i przyprawę do piernika, wsypać do garnka z przygotowanymi wcześniej składnikami. Wbić jajko, wlać sodę rozpuszczoną w mleku, całość dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem ok. 20 minut – do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystygnięcia.
Galaretka:
W garnku zblendować dżem z sokiem pomarańczowym, po czym postawić na ogniu i podgrzać, aż mieszanina będzie gorąca. Wsypać galaretkę w proszku i żelatynę, mieszać do ich rozpuszczenia się. Zostawić do wystygnięcie i rozpoczęcia tężenia. Zastygającą galaretkę wylewać łyżką na ciasto piernikowe, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby galaretka stężała.
Marcepan:
Orzechy włoskie bardzo drobno zmielić, dodać marcepan podzielony na mniejsze kawałki, wlać rum, całość dokładnie zagnieść do połączenia się składników. Masę rozwałkować na wielkość upieczonego ciasta, najlepiej jest to zrobić między dwoma dużymi kawałkami papieru do pieczenia.
Marcepan ostrożnie przełożyć na galaretkę, docisnąć, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Polewa czekoladowa:
W garnku na małym ogniu rozpuścić 200 g czekolady i masło. Zestawić z ognia, dodać resztę czekolady połamaną na kawałki, mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
Wykonanie
Ciasto wyjąć z formy, odkroić brzegi. Pokroić na kostkę o wymiarach 3 na 3 cm.
Każdą kosteczkę nabijać na widelczyk (od strony ciasta), zanurzać w roztopionej czekoladzie lub smarować czekoladą przy pomocy pędzelka, układać na papierze do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Karmelową czekoladę rozpuścić ze śmietanką kremówką, ozdobić nią kostki domino.
Podobne przepisy






2 Komentarze
M&B
3 grudnia 2018 at 23:21
Życzymy udanych wypieków i wspaniałej świątecznej atmosfery. 🙂
Konesso
3 grudnia 2018 at 12:50
mmm… smak z dzieciństwa 🙂 Dziękujemy za inspirację na Święta