Łazanki z kapustą i grzybami

Jedną z wielu potraw wigilijnych są łazanki z kapustą i grzybami, które mogą być alternatywą dla świątecznych pierogów. Składniki są takie same – kiszona kapusta, suszone grzyby i ciasto, ale sposób wykonania jest o wiele szybszy, co w natłoku przedświątecznych przygotowań ma duże znaczenie. Ja zdecydowanie wolę świąteczne pierogi, zwłaszcza te w podsmażanej wersji, ale wszystkim zabieganym, nie lubiącym lepić pierogów, polecam ich „zamiennik” – łazanki z kiszoną kapustą i grzybami będą równie smaczne. 🙂
Składniki na łazanki z kapustą i grzybami
Domowe łazanki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Kapusta z grzybami:
- 500 g kiszonej kapusty
- 10 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kapusta z grzybami:
Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia grzyby gotować przez 20 minut w wodzie, w której się moczyły, wyłowić i pokroić w kostkę, wywar zachować.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
Kiszoną kapustę opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć i pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów i uzupełnić wodą, tak aby kapusta była zanurzona w płynach. Dodać pokrojone grzyby, cebulę, ziele angielskie, kminek, rozgniecione ziarenka jałowca oraz liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, około 50-60 minut.
Domowe łazanki:
Mąkę wysypać na blat, dodać sól oraz wbić jajka. Zagnieść jednolite, sprężyste ciasto, jeśli słabo będzie się kleiło, można dolać odrobinę wody. Ciasto na łazanki zawinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części, jedną zostawić, resztę zawinąć w folię. Ciasto oprószyć mąką, cienko rozwałkować, pokroić w paski o szerokości 1-2 cm, ułożyć jeden na drugim i pokroić na kwadraty. Rozsypać na blacie, pozostawić do przeschnięcia, przygotować łazanki z reszty makaronu.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami pokrojony makaron, gotować 8 minut od momentu zagotowania się wody. Łazanki odcedzić, zahartować w misce z zimną wodą.
Wykonanie
W garnku wymieszać łazanki z kapustą z grzybami, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podobne przepisy

1 Komentarze
Magdalena
14 grudnia 2018 at 20:37
lubię to wigilijne danie:)